Quantcast
peoplepill id: belmondo
B
5 views today
5 views this week
Belmondo
The basics

Quick Facts

From Poland
Birth 20 September 1992, Gdynia, Poland
Age: 27 years
Star sign VirgoVirgo
Genre:
Trap music
The details

Biography

Belmondo, właściwie Tytus Szyluk (ur. 20 września 1992 w Gdyni) – polski raper, freestyler i autor tekstów.

Życiorys

Belmondziarz urodził się 20 września 1992 w Gdyni jako syn stylistki i projektantki mody Wiganny Papiny oraz fotografa Leszka Szyluka. Karierę rapera rozpoczął w 2012 pod pseudonimem Bojkot, w tym samym roku zmienił pseudonim artystyczny na Belmondo. Do szerszej publiczności dotarł poprzez mixtape „Sos, Ciuchy i Borciuchy” Rozpoznawalny jest dzięki nietypowym tekstom cechującym się kreatywną grą słów, zabiegami fleksyjnymi nawiązującymi do języka angielskiego, tematyki popkultury lat 90. i prześmiewczego przekoloryzowania stereotypowych cech przedstawicieli rapu. W 2016 Belmondo utworzył razem z Oyche Doniz zespół MOBBYN, w którym występował do lutego 2018, kiedy to grupa rozpadła się w atmosferze konfliktu. Od tego momentu obaj raperzy spierają się o prawa do nazwy MOBBYN.

W 2018 Belmondo w duecie z sopockim raperem GSP reaktywował grupę MOBBYN i w listopadzie 2018 wydali drugą studyjną płytę pt. uhqqow. W 2019 w związku z obyczajowymi kontrowersjami został usunięty z zespołu, a sam Belmondo 6 października 2019 ogłosił zakończenie kariery poprzez platformę internetową Instagram. Później GSP opublikował oświadczenie, wedle którego utwory nagrane z Belmondo znajdą się na nowej płycie pt. "MOBBYNATORSMIXTAPE". Belmondo jednak powrócił do rapu na początku 2020.

Dyskografia

Wybrane single

  • 2016: Gnocchi
  • 2016: Miałem Tylko
  • 2017: Scrooge Ebenezer
  • 2017: Mordo Jak Tam Zdrowie
  • 2018: Dzień Dobry
  • 2019: Plata o Plomo II (Bambo The Smuggler ft. MOBBYN)

Mixtape

  • 2014: Sos, Ciuchy i Borciuchy (oraz Kaz Bałagane)

Albumy studyjne

  • 2017: MOBBYN (jako MOBBYN, razem z Oyche Doniz)
  • 2018: uhqqow (jako MOBBYN, razem z GSP)

Przypisy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 21 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
https://genius.com/artists/Belmondo
https://www.cgm.pl/news/belmondo-probuje-zablokowac-poswiecony-sobie-fanpage/
http://gdansk.naszemiasto.pl/archiwum/czternastoletni-tytus-szyluk-rodem-gdynianin-przeprowadzil,1405248,art,t,id,tm.html
https://www.youtube.com/watch?v=u9sz3_Avmlo
https://www.popkiller.pl/2018-02-12,ostre-oswiadczenie-organizatorow-trasy-mobbyn-belmondo-to-chodzacy-farmazon
https://glamrap.pl/belmondo-usuniety-z-mobbyn/
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes