Quantcast
BL
Belgium
37 views this week
Barend Leyts

Barend Leyts

Nederlandstalige woordvoerder van eerste minister Charles Michel.
The basics
Quick Facts
Intro Nederlandstalige woordvoerder van eerste minister Charles Michel.
Countries Belgium
Occupations Spokesperson
Gender male
Birth September 22, 1971 (Veurne)
The details
Biography

Barend Leyts (Veurne, 22 september 1971) is de Nederlandstalige woordvoerder van eerste minister Charles Michel.

Biografie

Hij startte zijn carrière bij Focus-WTV. Van 1994 tot 1999 werkte hij als journalist voor de regionale televisiezender in West-Vlaanderen.

Vanaf april 1999 tot oktober 2014 werkte hij als journalist voor het Nieuws van de commerciële zender VTM. Hij volgde voor VTM de politieke actualiteit, de Kerk en de monarchie.

Hij interviewde in april 2011 de afgetreden bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, die na zijn bekentenis over pedofilie vluchtte "in het verborgene". Roger Vangheluwe moest na zijn interview weg uit het klooster in het Franse La Ferté-Imbault waar hij ondergedoken leefde.

Samen met Pascal Vrebos van de Franstalige commerciële zender RTL, interviewde hij koning Albert II van België. Het gesprek was het eerste publieke interview van de afgetreden vorst na zijn abdicatie in 2014 en zorgde voor controverse omdat het niet was goedgekeurd door zijn zoon en opvolger Koning Filip.

Leyts was de auteur van twee boeken samen met Brigitte Balfoort, Marc Van den Wijngaard en Pol Van Den Driessche.

"De Eerste Tien Jaar" verscheen in 2003 naar aanleiding van de eerste tien jaar op de troon van Koning Albert II. Daarna schreef Leyts een biografie over kroonprins Filip, uitgegeven bij uitgeverij Houtekiet in 2007.

Vlak na zijn aantreden, in september 2013, verscheen de geüpdatete biografie van Koning Filip. De boekvoorstelling in het Museum voor de Dynastie te Brussel werd bijgewoond door graaf Michel Didisheim, de ex-kabinetschef van de voormalige prins Albert en vertrouweling van het Hof.

In oktober 2014 stapte Leyts uit de journalistiek en werd hij de Nederlandstalige woordvoerder van de Belgische eerste minister Charles Michel.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes