Quantcast
peoplepill id: aziza
A
1 views today
1 views this week
Aziza
The basics

Quick Facts

A.K.A. Мухамедова, Азиза Абдурахимовна, Муха...
Gender female
Birth 10 April 1964, Tashkent
Age 56 years
Peoplepill ID aziza
The details (from wikipedia)

Biography

Азиза Абдурахимовна Мухамедова (узб. Aziza Abdurahimovna Muhamedova, Азиза Абдураҳимовна Муҳамедова; Ташкент, 10. април 1964), познатија мононимно као Азиза (рус. Азиза), руско-узбечка је поп певачица.

Биографија

Азиза је рођена 10. априла 1964. у Ташкенту у породици музичара. Њен отац, Абдурахим Мухамедов, прекинуо је породични традицију пекарства. Постао је композитор, и то заслужни уметник Узбечке ССР. С очеве стране, Азизин деда био је Узбек, а баба Ујгурка. Абдурахим је умро када је Азиза имала петнаест година. Рафика Хајдарова, Татарка родом из Старе Кулатке и Азизина мајка, била је члан Ташкентског хора, предавач у музичкој школи и диригент.

Азиза је 2005. прешла из ислама у православље. Изјавила је да не жели да прича о разлозима, јер су веома лични. Додала је и то да је у седам прошлих генерација њене породице био велики број имама и муфтија. Она се 18. октобра 2011. године удала за бизнисмена Александра Бродолина.

Каријера

Азиза је са шеснаест година наступала уз ташкентски вокално-инструментални састав Садо. На Конкурсу естрадне песме у летонском граду Јурмали 1998. освојила је треће место. Увидевши да има могућности за озбиљно бављење певањем, она се 1989. из Ташкента преселила у Москву, у којој је започела солистичку каријеру. Прва песма коју је снимила била је Твоя улыбка, а први албум Aziza.

Само две године касније, Азиза је малтене заборављена након што се њен тадашњи дечко и телохранитељ Игор Малахов потукао са Игорем Таљковим. Наиме, 6. октобра 1991. у Дворани спорта „Јубилејниј“ требало је да се одржи тројни концерт. Планирано је да прва наступи Азиза, други Игор, а трећи Олег Газманов. Малахов је инсистирао на томе да Таљков наступа први, па је замена и направљена. Међутим, он се није смирио, па се потукао са Таљковим и убио га револвером.

Ипак, Азиза се 1995. вратила на сцену, а већ 1997. издала нови албум Всё или ничего. Она је 1999. сарађивала са Стасом Наминим, прешавши са чистог попа на поп-рок. Такође је 2007. победила у ријалити пројекту Ты — Суперстар!.

Дискографија

Година Назив албума
1989. Aziza
1997. Всё или ничего
2003. Через столько лет
2008. Размышление
2009. По берегу шансона

Извори

Литература

  •  
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes