Quantcast
peoplepill id: augusta-akerloef
A�
1 views today
1 views this week
Augusta Åkerlöf

Augusta Åkerlöf

Svensk målare, tecknare och kopist
Augusta Åkerlöf
The basics

Quick Facts

Intro Svensk målare, tecknare och kopist
Was Painter Drawer
From Sweden
Type Arts
Gender female
Birth 16 December 1829, Stockholm, Stockholm County, Sweden
Death 1 August 1878, Stockholm, Stockholm County, Sweden (aged 48 years)
Star sign Sagittarius
The details (from wikipedia)

Biography

Augusta Amalia Carolina Åkerlöf född 16 december 1829 i Stockholm, död 1 augusti 1878 i Hedvig Eleonoras församling, Stockholm, var en svensk målare, tecknare och kopist.

Hon var dotter till styckjunkaren Erik August Åkerlöf och hans hustru Amalia Sofia Vilhelmina. Hon utförde teckningar med blyerts och krita och målningar med olja på duk. De flesta av hennes bevarade målningar är porträtt. Flera av hennes verk är kopior av andra konstnärers verk. Åkerlöf är representerad i Gripsholmssamlingsarna med ett porträtt av Karl XV:s kammarlakej negern John Panzio Toxon och ett porträtt av drottning Louise av Danmark. I Västerhejde kyrka på Gotland hänger på långhusets vägg hennes målning Korsbärningen som skänktes till kyrkan av prinsessan Eugénie. Åkerlöf finns även representerad vid Uppsala universitet med ett porträtt av Oskar I som är en en kopia efter Fredric Westins målning och på Nationalmuseum med oljemålningen En Carl XV:s drabant och en Rökstuga i Hardanger (kopia efter Adolph Tidemand).

Källor

  • Svenskt konstnärslexikon del V sid 775, Allhems Förlag, Malmö. Libris 8390296

Noter

  1. ^ Nationalmuseum
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 18 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://collection.nationalmuseum.se/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=artist&objectId=8231&viewType=detailView
http://libris.kb.se/bib/8390296
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes