Quantcast
peoplepill id: atanas-kalchev
AK
1 views today
1 views this week
Atanas Kalchev

Atanas Kalchev

Atanas Kalchev
The basics

Quick Facts

Was Revolutionary
From Macedonia North Macedonia
Type Activism Military
Gender male
Birth 1883, Kavadarci, North Macedonia
Death 1944 (aged 61 years)
The details

Biography

Атанас Калчев бил македонски револуционер, војвода на Внатрешната македонска револуционерна организација.

Биографија

Атанас Калчев е роден околу 1883 година во Кавадарци, тогаш Османлиското Царство, денес Република Македонија. По убиството на српски полицаец влегува во четата на Михаил Шкартов. Од летото 1925 година бил војвода во Тиквеш заедно со Стојан Антов.

За време на Втората светска војна ја поддржува бугарската власт во Вардарска Македонија и ја формира Кавадаречката контрачета, која се бори против партизаните. Во 1943 година неговата контрачета го фатила свештеникот поп Шаќо, при што тој бил безмилосно тепан и измачуван за да ги каже неговите врски со партизаните. Калчев бил убиен од српските комунистички власти во 1944 година.

Иван Михајлов напишал за Калчев и Антов:

Калчев беше храбар човек, но малку груб и необразован. Стојан Антов беше исто така храбар, но прилично бурен човек, иако неговото образование не беше големо.


Наводи

  1. Баждаров, Ѓорѓи. Моите спомени, Софија, 2001.
  2. Петре Камчевски, „60 години од смртта на илинденецот и делегат на АСНОМ - Јован Ѓелов Поп Шаќо“, „Кав’даречки весник“, број 110, 2 мај 2014, 7 стр.
  3. Николов, Борис Ј. Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација. Војводи и раководители (1893-1934). Биографски-библиографски директориум, Софија, 2001, стр 70.
  4. Михајлов, Иван. Спомени II. Ослободителна борба 1919 - 1924, Лев, 1965, стр 154.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.promacedonia.org/gb/gb_3_3.html
http://kavadarci.gov.mk/public/wp-content/uploads/Vesnik-br.110.pdf
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes