Quantcast
peoplepill id: ashot-de-taron
ADT
1 views today
1 views this week
Ashot de Taron

Ashot de Taron

Ashot de Taron
The basics

Quick Facts

Gender male
Family
Father: Bagrat II Bagratouni
The details

Biography

Aixot de Taron o Aixot II de Taron (segle ix) fou príncep bagràtida de Taron, Khoit i Sasun. Era fill de Bagrat I Bagratuní.

El 851, l'ostikan d'Armènia Yusuf ben Abu Said ben Marwazi va enviar al pare d'Aixot a Samarra, on va quedar com presoner i Aixot va exercir mal que bé el poder, si bé el país fou assolat. Vers el 853 l'ostikan Bogha al-Khabir el va enviar a Samarra junt amb el seu germà David.

Vers el 863, abans de retornar, part del Taron fou ocupat per Gurguèn Artsruní, fill d'Abubeldj, príncep de Mardastan.

Aixot va poder tornar per les mateixes dates. Amb el títol de curopalata va governar el principat de Taron (segurament només una part) i els territoris de Khoit i Sasun. Vers el 878 el Taron tornava a estar a les seves mans sense que se sàpiga com li havia arribat.

El germà d'Aixot, David, conegut com a David Arqaik, s'havia casat amb Miriam Artsruní, germana de Grigor Derenik de Vaspurakan. Grigor va capturar en una emboscada Aixot vers el 878 i el va substituir pel seu germà (és a dir el seu cunyat), canvi que fou confirmat pel governador Muhammad ben Khalid. Aixot fou empresonat a la casa d'un noble anomenat Hasan, fill d'un tal Vasak conegut per Vasak el renegat, que era nebot per la seva mare de Grigor Derenik. David va continuar al poder i vers el 880 el seu fill Aixot es va casar amb una néta del príncep dels prínceps (i després rei) Aixot I el gran, filla de Shahpuh

Aixot va romandre tancat, i després d'un temps, quan havien fracassat les peticions de llibertat del patriarca Jordi II, Hasan, el seu guardià, va trair el seu oncle i va alliberar l'ostatge i, a traïció, va fer presoner a Grigor Derenik. Com que Grigor era gendre d'Aixot I el gran, príncep de prínceps d'Armènia, aquest va haver de deixar el setge de Malazgird en el qual en aquell moment estava ocupat, per venir al Taron (vers 884). Aixot ja no va recobrar el poder a Taron, car va morir poc després el seu alliberament.

El 895, a la mort de David, el fill d'Aixot, Gurguèn, es va proclamar príncep de Taron, en lluita amb son cosí germà Aixot (fill de David) però per poc temps perquè el Taron va passar als Shaybànides uns tres anys després (897/898).

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 30 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://books.google.cat/books?id=nxyl-gp36y8C&pg=PA114&dq=Ashot+Taron+bagrat&hl=ca&sa=X&ei=JZBNU8-dEqLW7Qa034DoBw&ved=0CFMQ6AEwAQ#v=onepage&q=Ashot%20Taron%20bagrat&f=false
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes