peoplepill id: angela-sadar
AS
1 views today
4 views this week
Angela Sadar
The basics

Quick Facts

Was Teacher Actor Stage actor Film director Politician
From Slovenia Socialist Federal Republic of Yugoslavia Serbia Croatia Austria-Hungary
Field Academia Film, TV, Stage & Radio Politics
Gender female
Birth 30 May 1897, Divača, Municipality of Divača, Slovenia
Death 1992 (aged 94 years)
Star sign Gemini
The details (from wikipedia)

Biography

Angela Sadar, slovenska učiteljica, gledališka igralka, režiserka in organizatorka, * 30. maj 1897, Divača, † 1992.

Življenje in delo

Rodila se je v družini češkega železniškega uslužbenca 1897 v Divači (ne 1892 v Sežani kot navajajo nekateri drugi viri, npr. Slovenski gledališki list) Osnovno šolo je končala v rojstnem kraju, nato obiskovala učiteljišče v Gorici in ga končala v Ljubljani. Po končanem šolanju je učila na osnovni šoli v Celju, ko je leta 1918 kot begunka s starši s Primorske pribežala v Celje. Kot učiteljica se je vključila šolsko delo, posvetila pa se je tudi gledališkemu življenju celjskem Dramatičnem društvu. V letih 1920/1921 je obiskovala enoletni dramski tečaj pri bratih Milanu in Vladimirju Skrbinšku in začela nastopati v raznih dramskih vlogah. Vmes je od jeseni 1943 po kapitulaciji fašizma v Italiji dve leti delovala na Primorskem. V Sežani je poučevala v partizanski osnovni šoli ter prirejala mladinske deklamacije. Po osvoboditvi se je vrnila v Celje in nadaljevala gledališko delo na celjskem Ljudskem odru. Leta 1952 je slavila 30-letnico igranja v vlogi Martinaške v dramatizirani ljudski povesti Mlinarjev Janez (avtor Ferdo Kočevar, dramatiziral Jože Tomažič). Med obema svetovnima vojnama je režirala dramske nastope celjskih gimnazijcev, režirala pa je tudi otroške in mladinske igre, v katerih je sama nastopala v vlogah »dobrih mater« ali kraljic.

Viri

  1. Primorski slovenski biografski leksikon. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1974-1994.()

Glej tudi

  • seznam slovenskih igralcev
  • seznam slovenskih režiserjev
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
Sections Angela Sadar

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes