Quantcast
peoplepill id: anda-onesa
AO
1 views today
4 views this week
Anda Onesa
The basics

Quick Facts

Is Actor Film actor
From Romania
Field Film, TV, Stage & Radio
Gender female
Birth 21 May 1960
Age 62 years
Star sign Gemini
The details (from wikipedia)

Biography

Anda Onesa (* 21 mai 1960 Pucioasa, jud.Dâmbovița) este o actriță română de film.

A debutat la 17 ani în „Septembrie” (1977, r. Timotei Ursu), când încă nu terminase liceul. Actriță fără studii de specialitate (a terminat Facultatea de Filosofie din București în 1983), apare într-o serie de filme românești din anii'70-'80, aducând un stil de joc proaspăt și devenind „un fel de Dan Nuțu feminin”. Un singur film important în care mai joacă după 1990, „Balanța” (1992, r. Lucian Pintilie)..A fost căsătorită cu profesorul Adrian Firică, cu graficianul Daniel Ionescu-Dion și în prezent este căsătorită cu Arnold Lieberman.

Viața personală

După Liceul din Pucioasa, urmează cursurile Facultății de Filosofie - absolventă 1983, fiind repartizată în Țigănești, Județul Teleorman. Rămâne 5 ani aici ca profesoară (predă desen, muzică, istorie, geografie, constituție, cunoștințe social-politice și cunoștințe economice), făcând naveta din Alexandria, unde locuia.

Din 1988 revine în București, predând la un liceu filosofia la clasa a XII-a până în 1990.

Renunță la cariera didactică pentru a se dedica între 1990-1991 muncii în Televiziune, unde eșuează datorită unei dispute cu Mihai Tatulici.

În 1991 emigrează în Statele Unite ale Americii, căsătorindu-se cu graficianul Daniel Ionescu-Dion, de care divorțează după 5 ani. În America a invățat mai întâi engleza, pe care nu o știa, a fost fotomodel si profesoară de istorie la un colegiu din Manhattan. In 1992 a avut unica ei apariție scenică pe Broadway cu lectură din "Ulysses" a lui James Joyce, o producție scenică difuzată concomitent la postul de radio WNYC Public Radio. După divorțul de Daniel Ionescu în 1996, s-a angajat la o galerie de artă, unde l-a cunoscut pe actualul sot, un comerciant expert în arta orientală (budistă și hinduistă), Arnold Lieberman. Au împreună doi copii: o fetiță, Clio India (*1998) și un băiat, Theo (*1988) din prima căsnicie a soțului.

A fost profesoară de istorie americană pentru 2 ani între 1993-1995, după care a renunțat și a urmat cursuri de vânzări imobiliare (este din 2006 agent imobiliar autorizat) și de Feng Shui (din 2007 consultant calificat).

Locuiește din 1997 cu familia într-o periferie a New Yorkului, Croton On Hudson.

Bibliografie

  • Cristina Corciovescu, Bujor T.Rîpeanu - 1234 Cineaști români , Ed. Științifică 1996
  • Tudor Caranfil - Dicționar de filme românești , ed. Litera 2002

Legături externe

Legături externe

Interviuri

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 06 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Anda Onesa

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes