Quantcast
peoplepill id: albert-omta
AO
3 views today
4 views this week
Albert Omta

Albert Omta Dutch politician

Dutch politician
Albert Omta
The basics

Quick Facts

Intro Dutch politician
Was Politician
From Netherlands
Type Politics
Gender male
Birth 7 November 1914
Death 30 August 2008 (aged 93 years)
Albert Omta
The details

Biography

Albert Omta (Bierum, 7 november 1914 – Sappemeer, 30 augustus 2008) was een Nederlandse politicus.

Omta was van 1946 tot 1965 burgemeester van de gemeente Noordbroek en na de fusie in 1965 van deze gemeente met Zuidbroek, burgemeester van de nieuwgevormde gemeente Oosterbroek (tegenwoordig Menterwolde geheten). Hij bleef daar burgemeester van tot aan zijn pensionering in 1979.

Korte tijd na zijn installatie als burgemeester van Noordbroek lanceerde Omta het saneringsplan voor het poldergebied Noordbroek. Hiermee werd de vervanging van arbeiderswoningen door sociale woningbouw beoogd. Voorts vervulde Omta een voortrekkersrol in het ophalen van huisvuil. Hij zorgde er namelijk voor dat een met twee paarden bespannen kar regelmatig het huisvuil in Noordbroek kwam ophalen. Met zijn echtgenote was hij ook verantwoordelijk voor de totstandkoming van een stichting die zich richtte op de bouw en verhuur van bejaardenwoningen, Stichting Avondzon geheten en waarvan hij tevens voorzitter is geweest.

Hij werd door het Nederlandse ministerie van Oorlog, de Amerikaanse ambassade en de Allied Expeditionary Force onderscheiden voor zijn rol in het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Albert Omta was eveneens Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij overleed op 93-jarige leeftijd.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes