Quantcast
Aimo Kairamo: Finnish politician and journalist (1941 - 2004) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: aimo-kairamo
AK
1 views today
1 views this week
Aimo Kairamo
Finnish politician and journalist

Aimo Kairamo

Aimo Kairamo
The basics

Quick Facts

Intro Finnish politician and journalist
Was Politician Journalist
From Finland
Field Journalism Politics
Gender male
Birth 23 August 1941
Death 15 March 2004 (aged 62 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Aimo Kairamo (23. elokuuta 1941 Nivala – 15. maaliskuuta 2004 Helsinki) oli Suomen Sosialidemokraatti -lehden päätoimittaja ja pitkäaikainen kolumnisti.

Nivalalaiseen työläisperheeseen syntynyt Kairamo opiskeli Työväen Akatemiassa ja suoritti sosionomin tutkinnon Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa Tampereella. Kairamo aloitti uransa 1960-luvulla Työväen sivistysliiton tiedotussihteerinä. 1970-luvulla hän oli sosiaalidemokraattien hallitusryhmän poliittisena sihteerinä 1970−1971 ja SDP:n puoluetoimiston osastopäällikkönä 1971−1974.

Suomen Sosialidemokraatin päätoimittajana Kairamo oli 1974−1984. Kairamo sai heti alkuun julkisuutta erotettuaan lehden pitkäaikaisen pakinoitsijan Simo ”Simppa” Juntusen joulukuun alussa 1974 presidentti Urho Kekkoselta tulleen ”myllykirjeen” perusteella. Juntunen oli aiemmin syksyllä pitänyt puheen sotaveteraaneille ja sanonut että Kekkonen maksaa Neuvostoliitolle öljylaskua väärentämällä Suomen historiaa. Tiedonantaja-lehti julkisti puheen tekstin ja Kekkonen kirjoitti kirjeessään Kairamolle ”tämä on niin edesvastuutonta ja törkeää puhetta, että jään odottamaan, miten lehti sen voi hyväksyä”.

Päätoimittajakautensa jälkeen Kairamo toimi Suomen Sosialidemokraatin ja uutispäivä Demarin poliittisena kolumnistina. Kairamo sai näistä kolumneistaan Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 2000. Hänen viimeinen kolumninsa ilmestyi lehdessä itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2003.

Kairamo oli kolumneissaan tunnettu terävistä ja piikikkäistä sanonnoistaaan sekä erityisesti keskustalaisiin ja kommunisteihin kohdistuvista ilkeyksistä. Hän muun muassa nimitti Yle TV2:n Ajankohtainen kakkonen -ohjelmaa ”kepulais-stalinistiseksi sontaluukuksi” ja vertasi keskustan Mauri Pekkarista kärppään kivikasassa: koskaan ei tiedä mistä kolosta tupee vilahtaa. Kokoomuksen kansanedustaja Seppo Kanerva nosti syytteen herjauksesta Aimo Kairamoa vastaan tämän kirjoitettua Kanervan eduskunnasta saamasta kuntoutus- ja sairauslomasta irvailevan pakinan nimeltä ”Puujalalla koreasti monotansseissa”.

Kairamo kuoli kurkkusyöpään 62-vuotiaana vuonna 2004.

Sitaatteja

 • Median vallasta ja kansanvallasta:

"Kansanvalta kaikkine vikoineen ja vapaa media vääristelyineen ovat toistensa edellytyksiä. Jos toinen kuolee, kuolee toinenkin."

 • Kapitalismista:

"Vain omistaminen ja voitto ovat yksityisiä kapitalismissakin. Tarpeeksi iso tappio on yhteinen."

 • Kylmän sodan ajasta:

"Sodanjälkeisessä pakkorakosessa Suomi pärjäsi hyvin, kun ulkopolitiikan johto toimi viisaasti eikä uutisarvoisesti."

 • Ydinvoimasta:

"Miten viides ydinvoimala voi olla käänteentekevä periaateratkaisu, jos neljä jo pyörii."

 • Kuninkaallisista:

"Muuallakin kuin Englannin hovissa ovat kaikenlaiset tallirengit ja vaikkapa makuukamariherrat kautta vuosisatojen pujahdelleet sen verran tiuhaan tahtiin kuninkaallista verta hämmentämään ettei periaatteessa jalosukuisen veren DNA-kartasta ottaisi apteekkarikaan selvää."

 • Elämän tarkoituksesta:

"Asuntolainan viimeinen erä tulee maksetuksi kaksi kuukautta ennen kuin pääsen eläkkeelle. Niin selvisi nuorena mieltä askarruttanut mysteeri: elämän tarkoitus on asuntolainan maksaminen."

Teokset

 • Suomen sosialidemokraattisen puolueen periaateohjelman tausta. Helsinki: Syntymäpäivä huomenna Sanankäytön kymmenottelija, 1973.
 • Sosialidemokraattinen nuorisoliike. Osa 1, 1906–1922. Joensuu: Kansan voima, 1986. ISBN 951-9118-43-8.
 • Tärkeintä on liike. Demokraattisen sosialismin edellytykset ja sosialidemokratian uudet tehtävät. Helsinki: Tammi, 1989. ISBN 951-30-9238-0.
 • Kapuloita rattaisiin. Kolumnistin valittuja kirjoituksia. Porvoo, Helsinki, Juva: WSOY, 1990. ISBN 951-0-16747-9.
 • Sivuhuomautuksia. Helsinki: Demari, 1997. ISBN 952-90-9398-5.
 • Vastaväitteitä. Helsinki: WSOY, 2001. ISBN 951-0-26258-7.

Lähteet

Aiheesta muualla

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Aimo Kairamo

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes