Quantcast
peoplepill id: agneta-ulfsaeter-troell
AU
3 views today
13 views this week
Agneta Ulfsäter-Troell

Agneta Ulfsäter-Troell

Swedish writer
Agneta Ulfsäter-Troell
The basics

Quick Facts

Intro Swedish writer
Is Writer Screenwriter
From Sweden
Type Film, TV, Stage & Radio Literature
Gender female
Birth 25 June 1941
Age 80 years
Star sign Cancer
The details (from wikipedia)

Biography

Agneta Josefine Ulfsäter-Troell, född 25 juni 1941 i Västervik, är en svensk författare, dokumentärfilmare och manusförfattare.

Biografi

Agneta Ulfsäter-Troell har skrivit ett antal böcker med speciellt fokus på kvinnor och män i svensk folklivshistoria, alltifrån kungligheter och framstående affärsmän till personer i de fattigaste delarna av samhället. Bland annat har hon skrivit boken Att människan levde, som maken Jan Troells film Maria Larssons eviga ögonblick är baserad på. Hon har även varit med och skrivit manuset tillsammans med Jan Troell och Niklas Rådström. och blev för det nominerad till en Guldbagge för Bästa manus 2009.

Hon har även själv varit delaktig i skapandet av ett antal dokumentärfilmer för bland annat Sveriges Television, som regissör respektive manusförfattare. Ett exempel som också bygger på en av hennes böcker är familjehistorien Famna livet (1991) som utgjorde grunden till TV-serien med samma namn (1992), vilken hon regisserade.

Privatliv

Hon är gift med Jan Troell och de har tillsammans dottern Yohanna Troell. Hon är även kusin till Björn Ulvaeus.

Filmografi

  • 1992 – Famna livet
  • 1997 – Drottning av Sverige (TV-serie om Bernadotternas drottningar, 6 avsnitt)
  • 2000 – Skandalen i Ystad (manus)
  • 2005 – Folkdansare är ena konstiga kroppar (kortfilm)
  • 2008 – Maria Larssons eviga ögonblick (manus)
  • 2010 – Vi kom för att jobba

Bibliografi

  • Famna livet : [en svensk familjesaga] - 1991. - ISBN 91-7160-969-5
  • Drottningar är också människor : [sex kvinnoöden på Stockholms slott] - 1996. - ISBN 91-972760-1-4
  • Kärlek, snus och karameller : iakttagelser i en krass verklighet, av Agneta Ulfsäter-Troell, foto Gunilla de Besche-Öhrvall, illustratör Tonie Roos - 1997. - ISBN 91-972760-3-0
  • Skandalen i Ystad - 2000. - ISBN 91-972760-8-1
  • Berättelser från köket & klassisk mat – signerad Helmut Prössel, text: Agneta Ulfsäter Troell, receptbeskrivning: Caroline Berglund, bilder: Erland Andersson - 2002 - ISBN 91-973893-9-0
  • Despot och charmör : Henry Dunker - millenniets helsingborgare, av Agneta Ulfsäter-Troell och Carl Aspegren i samarbete med Caroline Berglund. - 2002. - ISBN 91-87274-25-6
  • De första 100 åren, av Carl Aspegren, och Agneta Ulfsäter-Troell - 2005. - ISBN 91-631-6738-7
  • Återsken : historien om Maroussia Langhoff, hovfröken i S:t Petersburg och Georges Alexeieff, rysk officer i fransk tjänst, av Joura Alexeieff Langhoff ; berättat för Agneta Ulfsäter-Troell, Caroline Berglund, Gunilla de Besche-Öhrvall. - 2006. - ISBN 952-99631-5-7
  • Att människan levde : en släktkrönika - 2007. - ISBN 978-952-5705-03-4
  • Grönberg advokatbyrå : då och nu : berättelsen om en advokatbyrå mitt i Stockholms affärsliv i över 80 år, av Agneta Ulfsäter-Troell och Caroline Berglund i samarbete med Lars Wiking. - 2010. - ISBN 978-91-633-7170-7

Referenser

  1. ^ Sydsvenskan:Jan Troell hyllar fotot och familjen Arkiverad 19 maj 2009 hämtat från the Wayback Machine., Sydsvenskan.se 21 juni 2008, avläst 4 augusti 2008
  2. ^ Agneta Ulfsäter-Troell, Famna livet. ISBN 91-7160-969-5. Trevi, Stockholm 1991.

Externa länkar

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 17 May 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://sydsvenskan.se/samtidigt/article338051/Jan-Troell-hyllar-fotot-och-familjen.html
https://web.archive.org/web/20090519125709/http://sydsvenskan.se/samtidigt/article338051/Jan-Troell-hyllar-fotot-och-familjen.html
http://www.pqr.aland.net/
http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=PERSON&itemid=174140
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes