Quantcast
Adela Milčinović: Croatian writer (1879 - 1968) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: adela-milcinovic
AM
1 views today
1 views this week
Adela Milčinović
Croatian writer

Adela Milčinović

Adela Milčinović
The basics

Quick Facts

Intro Croatian writer
Was Writer
From Austria-Hungary Serbia Croatia
Field Literature
Gender female
Birth 14 December 1879, Sisak
Death 18 June 1968, New York City (aged 88 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Adela Milčinović, hrvaška pisateljica, * 14. december 1879, Sisak, Hrvaška, † 18. junij, 1968, New York.

Biografski podatki

Adela Milčinović je bila avtorica hrvaškega rodu, ki se je s svojimi proznimi in dramskimi teksti zapisala med pomembnejše jugoslovanske avtorice z začetka 20. stoletja. Svojo poklicno pot je pričela s študijem na učiteljišču v Zagrebu. Poročena je bila s književnikom Andrijo Milčinovićem, s katerim je celo objavila prvo zbirko kratke proze Pod branom (1903). Med letoma 1899 in 1902 sta zaradi njegove službe učiteljevanja živela na podežeju v Zdencih blizu Slavonskega Broda. Podeželsko življenje je dobilo kasneje, ko je avtorica živela v tujini, mnogo izrazov v njenem pisanju. Leti 1903 in 1904 sta z možem preživela v Hamburgu in v Münchnu, kjer je Adela obiskovala tečaj umetnostne zgodovine in književnosti. Vseskozi je iz tujine poročala o pomembnejših kulturnih in družbenih dogodkih iz Evrope, kar so ji objavljali v domačem časniku Narodne novine.

Po vrnitvi domov je med letoma 1904 in 1915 živela v Zagrebu, kjer je postajala vse bolj družbeno angažirana v svojem delovanju. Leta 1914 je na lastno pest odšla v Rim, ki je bil takrat žarišče revolucionarnega duha, da bi vzpostavila kontakt med tamkajšnjim jugosovanskim odborom in domačo vlado. Med letoma 1918 in 1920 je delala kot podsekretarka finančnega oddelka v Narodnem vijeću ter pomagala v Univerzitetni biblioteki pri urejanju in katalogiziranju dela arhiva jugoslovanskega odbora. Hkrati pa se je Milčinovićeva vse bolj angažirala kot borka za pravice žensk v okviru Narodne ženske zveze, Mednarodne zveze za pravico do glasovanja žensk in za zaščito otrok v Rimu (1923) ter v Mednarodni skupnosti žensk v Washingtonu (1925). Prav tako jo je zanimal problem izseljencev v ZDA, kamor se je v tridesetih letih preselila, ter aktivno posegla v problematiko. V času 2. svetovne vojne je pisala za Glas Amerike v srbo-hrvaškem jeziku.

Leta 1953 se je v New Yorku tudi upokojila. Leta 1968 je tam tudi umrla.

Periodika

Avtorica je svojo literarno pot utrla predvsem z mnogimi objavami kratkih proznih del v pomembnejših časopisih s področja bivše Jugoslavije tistega obdobja, kot so bili karlovško Svijetlo, Domaće ognjište (časopis za izobraževanje žensk), sarajevska Nada ter v revijah kot so Vijenac, Savremenik in slovenski Ženski svet.

Bibliografija pomembnejših del

  • Pod branom: Pripovijetke. Zagreb: Tisak Mile Maravića, 1903. [Objavila skupaj z Andrijo Milčinovićem]
  • Naše ženske škole i kako nam koriste. Zagreb: Lastna naklada, 1904.
  • Ivka: Pripovijetke. Zagreb: Tisak Mile Maravića, 1905.
  • Dragojla Jarnevićeva: Životopisna studija. Zagreb: Izdanje Hrvatske knjižare i industrije papira, 1906.
  • Bez sreće: Drama. Zagreb: Izdanje MH, 1912.
  • Sjena: Novela. Zagreb: Lastna naklada, 1919.
  • Gospođa doktorica: Pripovijetka. Zagreb, b.z., 1919.
  • Novele. Zagreb: Naklada Stjepan Kugli, 1921. [Prva knjiga: Nedina ljubav , *Tajna, Mati; Druga knjiga: Roman gospojice Maje,
  • Noči; Tretja knjiga: Listići iz dnevnika, On i »on«; Četrta knjiga: S prozora, Naši razgovori, Pjesma Solweige, Sinovljeva baština].

Vir

  • Miroslav Šicel: Ivana Brlić - Mažuranić, Adela Milčinović, Zdenka Marković: Izabrana djela. Zagreb: Matica hrvatska, 1968. [Pet stolječa hrvatske književnosti].
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Adela Milčinović

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes