peoplepill id: achilles-kyriaco-christides
AC
1 views today
1 views this week
Achilles Christides
Finnish businessperson

Achilles Christides

Achilles Christides
The basics

Quick Facts

Intro Finnish businessperson
Was Businessperson
From Finland
Field Business
Gender male
Birth 1864
Death 1923 (aged 59 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Achilles Kyriako Christides (kreik. Αχιλλέας Κυριάκος Χρηστίδης, Achilléas Kyriákos Christídis, 21. marraskuuta 1863 Konstantinopoli, Osmanien valtakunta – 18. lokakuuta 1923 Helsinki, Suomi) oli kreikkalaissyntyinen liikemies, joka asettui Suomeen ja perusti tupakkatehdas Fennian. Tehdas tunnettiin pitkään valmistamastaan Työmies-savukemerkistä.

Kreikkalainen Christideksen suku tuli Konstantinopolista Suomeen 1870-luvulla ja perusti tupakkatehtaan Hämeenlinnaan. Achilles Christides työskenteli ensin Strengbergin tupakkatehtaalla Pietarsaaressa ja aloitti 1898 paperossien valmistuksen kotinsa keittiössä Helsingin Kalevankadulla. Opittuaan taitavaksi tupakan sekoittajaksi hän perusti seuraavana vuonna oman tupakkatehtaansa naapurihuoneistoon, aluksi kahden työntekijän voimin. Yrityksen nimeksi tuli vuonna 1901 Tupakkatehdas Fennia. Saatuaan lisää varoja Christides ryhtyi tuottamaan tupakan raaka-aineita Suomeen Turkista ja Kreikasta. Vuonna 1902 Fennia lanseerasi ensimmäiset puuimukkeella poltettavat savukkeensa, joiden joukossa oli ”pöllitupakka” Työmies. Fennia valmisti aluksi myös muita savukelaatuja ja piipputupakkaa, mutta Työmiehen saavutettua suuren suosion ns. kansansavukkeena yhtiö luopui muista merkeistään ja Työmies oli sen jälkeen vuosikymmenten ajan sen ainoa tuote. Fennia nousi silti yhdeksi Suomen tunnetuimmista tupakkatehtaista. Tehdas toimi aluksi Helsingin Kalliossa, mutta siirtyi 1913 Ruoholahden kaupunginosaan.

Christides meni naimisiin suomalaisen Hulda Strömbergin kanssa ja sai Suomen kansalaisuuden. Hänet tunnettiin myös hyväntekijänä. Hän tuki runoilija Eino Leinoa ja lahjoitti 1919 Suomen puolustusvoimille ensimmäiset lentokoneet, joita ei tosin koskaan saatu toimitettua perille Suomeen. Italiasta hankitut koneet nimittäin syöksyivät maahan Alppien ylilennon aikana ja suomalaiset lentäjät saivat surmansa. Lisätäkseen Työmies-tupakan suosiota sen kohderyhmän keskuudessa Christides esiintyi 1900-luvun alussa myös työväenliikkeen hyväntekijänä. Hän lupautui maksamaan tehtaansa työntekijöiden jäsenmaksut näiden ammattiosastolle ja lahjoitti vuosina 1903–1912 viisi prosenttia yhtiönsä voitoista (yhteensä 70 000 markkaa) Helsingin Työväenyhdistyksen rakennusrahastoon.

Achilles Christideksen kuoltua vuonna 1923 perheyrityksen johto siirtyi hänen vanhimmalle pojalleen Walter Christidekselle ja tämän kuoltua jo seuraavana vuonna nuoremmalle pojalle Georg A. Christidekselle. Yritys pysyi suvun omistuksessa ja jatkoi toimintaansa Köydenpunojankadun tehdaskiinteistössä vuoteen 1961, jolloin se myytiin Rettigille. Työmies-savukkeen valmistus jatkui Turussa vuoteen 1984.

Lähteet

  1. Vesa Määttä: Christides, Achilles Kyriakos (1863 - 1923) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 18.7.2000. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  2. Kai Hoffman: Kauppaneuvos Georg A. Christides. Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  3. Eeva Järvenpää: Työmies oli Fennian kysytyin tupakka Helsingin Sanomat 3.5.2009. Viitattu 17.8.2013.
  4. Sirpa Haila: Paasitornin tarina, s. 25–26. Helsingin Työväenyhdistys 2001.
Auktoriteettitunnisteet
Auktoriteettitunnisteet
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 13 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Achilles Christides

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes