Yoav Yair
Quick Facts
Biography
יואב יאיר (נולד ב-20 בינואר 1958) הוא פרופסור מן המניין ודקאן בית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה.
ביוגרפיה
נולד בשכונת נווה עוז בפתח תקווה ולמד בתיכון אחד העם. בשנים 1976 עד 1983 שירת בצה"ל כבקר טיסה בחיל האוויר. למד לתואר ראשון (1985), שני (1988) ושלישי (1995) במחלקה לגיאופיזיקה ומדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב. בשנת 2013 השלים תואר ראשון נוסף במדעי הרוח באוניברסיטה הפתוחה.
במקביל ללימודיו האקדמיים עבד במרכז לטכנולוגיה חינוכית והתמחה בפיתוח תחום ההוראה מרחוק ובפיתוח תוכנות ולומדות. כמו כן שימש באותן שנים כיועץ בכיר לפיתוח תוכניות לימוד בתחומי האסטרונומיה ומדעי החלל בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב. בשנת 1985 הצטרף לסגל המחלקה למדעי הטבע והחיים באוניברסיטה הפתוחה ועסק בעיקר בפיתוח קורסים בתחומי הפיזיקה, אסטרונומיה ומטאורולוגיה. בשנת 2005 הועלה לדרגת מרצה בכיר ובשנת 2008 הועלה לדרגת פרופסור חבר. בשנת 2014 הוזמן להצטרף לבית הספר החדש לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה ולכהן כדיקן בית הספר. בשנת 2018 הועלה לדרגת פרופסור מן המניין.
מתגורר עם משפחתו בכפר סבא. אחיו הצעיר הוא הסוציולוג פרופסור גד יאיר.
תחומי המחקר
תחומי המחקר של פרופסור יאיר הם מדעי האטמוספירה והחלל, ובפרט סופות ברקים בכדור-הארץ ובכוכבי-לכת אחרים, חשמל אטמוספירי, השפעות השמש על האטמוספירה והאקלים, זיהום אוויר, אסונות טבע ותופעות באטמוספירה העליונה כמו שדוני ברקים. יאיר ביצע מחקרים ותצפיות בישראל ובשיתופי פעולה בינלאומיים נרחבים עם מדענים מנאס"א וסוכנות החלל האירופאית, והיה אחראי על ניסוי האסטרונאוט הישראלי אילן רמון על מעבורת החלל קולומביה ב-2003. בהמשך חזר על הניסוי מתחנת החלל הבינלאומית בשיתוף סוכנות החלל של יפן וב-2015 עם סוכנות החלל של דנמרק במסגרת משימת האסטרונאוט הראשון של מדינה זו. באפריל 2022 ביצע את ניסוי ILAN-ES עם האסטרונאוט איתן סטיבה, במסגרת משימת "רקיע" של קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית. במסגרת הניסוי בוצעו תצפיות על סופות ברקים ושדונים ברחבי כדור-הארץ, בליווי תצפיות מהקרקע על ידי תלמידים בבתי-ספר בישראל, גאנה, זימבבווה, רואנדה והונג-קונג.
פרופסור יאיר הוא גם מומחה לטכנולוגיות למידה ושימש כראש מרכז שה"ם לשילוב טכנולוגיות בהוראה מרחוק. ובהמשך 2009–2012 כדיקן הפיתוח והטכנולוגיות באוניברסיטה הפתוחה, שם היה אחראי לבחינה והטמעה של טכנולוגיות ספרים דיגיטליים, למידה ניידת, הרצאות וידאו וקורסים מקוונים. בין השנים 2012–2014 שימש כראש מיט"ל, גוף בין-אוניברסיטאי העוסק בהטמעת טכנולוגיות למידה במערכת ההשכלה הגבוהה.
פרופ' יאיר פרסם מעל 100 מאמרים בעיתונות המדעית וכן כתב מספר ספרי לימוד אוניברסיטאיים ולמערכת החינוך בישראל. הוא משתתף קבוע בכנסים בינלאומיים מחוץ לישראל ומשמש כשופט בשורה של כתבי-עת מדעיים נחשבים.