Willem Meijns
Quick Facts
Biography
Willem Meijns (Wormerveer, 23 mei 1911 - aldaar, 22 april 1995) was een Nederlands arrangeur en dirigent. Hij was de zoon van de componist en dirigent Albert Meijns en zijn vrouw Hillegonda Jaapies.
Levensloop
Meijns kreeg zijn eerste muziekles van zijn vader en werd spoedig lid van de toenmalige Harmonie "Ons Genoegen" Wormerveer van die Albert Meijns dirigent was. Later trad Willem in de voedstappen van zijn vader en werd dirigent van diverse blaasorkesten zoals Fanfare "Onderling Genoegen", Krommenie (1935-1939), Fanfarecorps "Wilhelmina" Santpoort (1937-1947), Koninklijke Harmonie Excelsior Wormerveer (1938-1943), Wittenburgs Fanfare Orkest Amsterdam (1941-1942) en Fanfare- en Tamboerkorps "Excelsior" Oostzaan (1943-1946).
Op 5 juli 1939 huwde hij met Clasina (Sien) Van Hattum in Wormerveer; samen hadden zij drie kinderen Hillegonda, Albert en Willem.
Naast zijn werkzaamheden als dirigent van blaasorkesten arrangeerde hij een groot aantal van klassieke werken voor harmonie- en fanfareorkest, vooral voor de muziekuitgeverij Molenaar in Wormerveer.
Bewerkingen van klassieke muziek voor harmonie- en fanfareorkest
- Hongaarse Dansen nr.5 en nr. 6, van Johannes Brahms
- Marche Hongroise uit "Damnation de Faust" van Hector Berlioz
- Ouverture tot "Alceste", van Christoph Willibald von Gluck
- Ouverture "La Couronne d'or", van Alphonse Herman
- Ouverture tot de operette "Leichte Kavallerie", van Franz von Suppé
- Ouverture tot de opera "Tancredi", van Gioacchino Rossini
- Slavenkoor uit "Nabucco", voor gemengd koor en harmonieorkest
- The Three Musketeers, suite van G. Hespe
Bewerkingen van kamermuziek
- Ach, ich habe Sie verloren, aria uit de opera "Orphée en Eurydice" voor hoorn (of altsaxofoon) en piano van Christoph Willibald von Gluck
- Adagietto uit de "L'Arlesienne suite", voor klarinetkwartet van Georges Bizet
- Grand Fantasia Obligato voor bastrombone en piano van G.A. Frost
- Le Roi D'Ys, voor eufonium en piano van Edouard Lalo
- Serenade, voor kornet en piano van Franz Schubert
Bibliografie
- Wolfgang Suppan, Armin Suppan: Das Neue Lexikon des Blasmusikwesens, 4. Auflage, Freiburg-Tiengen, Blasmusikverlag Schulz GmbH, 1994, ISBN 3-923058-07-1