Quantcast
Valo Bratina: Slovenski igralec, režiser, scenograf in gledališki organizator (1887 - 1954) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: valo-bratina
VB
1 views today
3 views this week
Valo Bratina
Slovenski igralec, režiser, scenograf in gledališki organizator

Valo Bratina

Valo Bratina
The basics

Quick Facts

Intro Slovenski igralec, režiser, scenograf in gledališki organizator
Was Actor Stage actor Film director Film crew member Scenographer
From Serbia Croatia Austria-Hungary Slovenia
Field Film, TV, Stage & Radio
Gender male
Birth 6 February 1887, Idrija, Slovenia
Death 6 June 1954, Ljubljana, Slovenia (aged 67 years)
Star sign Aquarius
The details (from wikipedia)

Biography

Valo Bratina, slovenski gledališki igralec, režiser, scenograf in organizator, * 6. februar 1887, Idrija, † 6. julij 1954, Ljubljana.

Življenje in delo

V rojstnem kraju je obiskoval ljudsko šolo, v Ljubljani umetniško-obrtno in 1904–06 dramatično šolo. Skromno šolsko izobrazbo si je širil na odrih v Trieru, Essnu, Geri, Osnabrücku, Düsseldorfu in Detmoldu, kjer se je učil dramatske teorije pri dramaturgu-režiserju Hansenu. Leta 1904 je začel nastopati v Deželnem gledališču v Ljubljani (današnja stavba Opere v Ljubljani), nato v slovenskem gledališču v Trstu, 1912 do 1914 ponovno v Ljubljani, bil do 1918 pri vojakih, 1918 do 1919 pri Narodnem gledališču v Ljubljani, potem v Mariboru, kjer je bil od 1921 upravnik gledališča, 1922-1926 ravnatelj njegove Drame. V njej je utrl pot ekspresionizmu in moderni slovenski dramatiki ter zasnoval samosvojo različico nasproti ljubljanskemu gledališču. V Celju in Ptuju je poskušal organizirati avantgardni gledališči, pa se je moral zadovoljiti s pogodbenim igranjem v ljubljanski Drami (1928-1945). Po koncu vojne je pomagal oživljati slovensko gledališče v Trstu. Kot upravnik je postavil temelje poklicnemu gledališču v Celju, nato je do smrti deloval na ljubiteljskih odrih v Ljubljani in okolici.

Igral je zlasti karakterne vloge. Kot režiser je bil samostojen in izviren zlasti v inscenaciji, v kateri poudarja slikovitost, enotnost in skladnost scene z igro. Prvi je uprizoril več slovenskih izvirnih dram.

Glej tudi

  • seznam slovenskih igralcev
  • seznam slovenskih režiserjev

Viri

  • Enciklopedija Slovenije. (1987). Knjiga 1. Ljubljana: Mladinska knjiga.
  • Primorski slovenski biografski leksikon (1976). Snopič 3. Gorica: Goriška Mohorjeva družba ()

Zunanje povezave

  • Remec Alojzij. "Bratina Valo". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
  1. "Slovenska biografija".
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Valo Bratina

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes