Quantcast
Urban Koder: Physician, Editor, Musician, Composer, Conductor, Trumpeter (born: 1928 - died: 2019) | Biography, Filmography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: urban-koder
UK
5 views today
5 views this week
Urban Koder
The basics

Quick Facts

Was Physician Editor Musician Composer Conductor Trumpeter
From Slovenia Socialist Federal Republic of Yugoslavia Serbia Croatia
Field Healthcare Journalism Music
Gender male
Birth 4 March 1928, Ljubljana, Ljubljana City Municipality, Slovenia
Death 9 January 2019, Ljubljana, Ljubljana City Municipality, Slovenia (aged 90 years)
Star sign Pisces
Family
Spouse: Helena Koder
Education
University of Ljubljana
Awards
prix Ježek  
Genre:
Jazz
The details (from wikipedia)

Biography

Urban Koder, slovenski skladatelj, dirigent, džezovski trobentar in zdravnik, * 4. marec 1928, Ljubljana, † 9. januar 2019, Ljubljana.


Življenjepis

Leta 1955 je končal Medicinsko fakulteto v Ljubljani. Koder je skladatelj brez formalne glasbene izobrazbe, na srednji glasbeni šoli je študiral igranje trobente in kasneje občasno obiskoval predavanja iz kompozicije in dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Znanje o oblikovanju filmske glasbe je pridobil v Rimu pri skladatelju Henry Manciniju. V letih 1945-1971 je bil solist pri Plesnem orkestru Radia Ljubljana, od 1971-1989 pa urednik za glasbo na RTV Ljubljana. Leta 1954 je ustanovil Ljubljanski jazz ansambel in ga vodil do leta 1968. V slovenskem glasbenem prostoru je aktiven predvsem kot avtor mnogih šansonov, filmske glasbe, radijske in televizijske glasbene opreme. Njegovo najbolj znano delo je pesem Cvetje v jeseni za istoimenski film Matjaža Klopčiča, kjer je v glasbeni zasedbi uporabil tudi ljudski instrument citre. V letu 2005 je svojo glasbo prispeval filmu Ljubljana je ljubljena, prav tako delu režiserja Matjaža Klopčiča. Njegova soproga Helena Koder (dekliški ime in priimek Helena Kordaš), TV-novinarka je leta 1958 igrala v celovečernem filmu Kala režiserja Mirka Groblerja.

Viri

Glej tudi

  • seznam slovenskih skladateljev
  • seznam slovenskih dirigentov
  • seznam slovenskih zdravnikov


The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 06 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Search trend
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Urban Koder

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes