peoplepill id: theodor-cornel
TC
1 views today
1 views this week
Theodor Cornel
Prozator, critic de artă și ziarist român

Theodor Cornel

The basics

Quick Facts

Intro
Prozator, critic de artă și ziarist român
Gender
Male
Birth
Place of birth
Bucharest, Principality of Wallachia
Place of death
Bucharest, Principality of Wallachia
Age
37 years
The details (from wikipedia)

Biography

Theodor Cornel
Date personale
Nume la naștereToma Dumitriu Modificați la Wikidata
Născut1874 Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedat (37 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
jurnalist
critic de artă Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimTheodor Cornel, Tristis, Le Petit Roumain, Parize  Modificați la Wikidata

Theodor Cornel este pseudonimul literar al lui Toma Dumitriu (n. 1874, București - d. 20 februarie 1911, București) a fost un prozator, critic de artă și ziarist român.

Biografie

Theodor Cornel și-a definitivat educația școlară la București. A debutat cu proză în Lumea nouă literară și științifică din anul 1896. A plecat la Paris în anul 1897. Aici a rămas timp de unsprezece ani și a activat în publicistică. A fost redactor la cotidianul La Roumanie. Împreună cu Stan Golestan și cu Fernand Brulin au editat Revue franco-roumain. A folosit de-a lungul activității sale editoriale și pseudonimele Parize, Le Petit Roumain, și Tristis. A mai colaborat cu La Revue blanche și Le Courier europeen În România a activat în periodicele Adevărul, Voința Națională, Evenimentul, Literatură și artă română și altele, cu poeme în proză, cronici dramatice, cronici de artă, schițe, note de călătorie, Scrisori din Paris, etc.

A trăit viața plină de efervescență a boemei pariziene unde a cunoscut tendințele moderniste ale epocii. În timpul șederii în capitala Franței a scris studiul La Roumanie litteraire d’aujord’hui din anul 1903. Prin ce a scris, a relevat evoluția ezitantă a fenomenului literar din România de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Revenit în București, a publicat două volume de poeme în proză intitulate Mentalia (1908) și Cântări pentru inimă (1910). Ambele volume au generat reacții puternice în critica literară a timpului. În perioada 1909-1914 a publicat un dicționar biografic, Figuri contimporane din România în trei volume.

Theodor Cornel a fost un comentator plin de vervă a actualității franțuzești din acele vremuri. A fost și un critic de artă deschis modernității, fapt relevat de conținutul din Scrisori din Paris. A fost remarcat și foarte apreciat de Gheorghe Petrașcu, Cincinat Pavelescu, Ion Minulescu, Jean Alexandru Steriadi, Tudor Arghezi și N. D. Cocea.

Opera

  • La Roumanie litteraire d’aujourd’hui, Paris, 1903;
  • Mentalia, București, 1908;
  • Figuri contimporane din România, (în colaborare), I-III, București, 1909-1914;
  • Cântări pentru inimă..., București, 1910.

Referințe

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Theodor Cornel is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Theodor Cornel
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes