Sabin Motora
Quick Facts
Biography
Sabin Motora (n. 1892, Apuseni - d. 1970, Târgu Mureș) a fost un ofițer de carieră în jandarmeria română. Comandantul lagărelor Grosulovo și Vapniarka, Sabin Motora a luat măsuri de evacuare a prizonierilor evrei din Vapniarka la Grosulovo, mai aproape de granița română, contrar ordinului primit, de a-i transfera spre est, în marș forțat, pentru a muri pe drum, sau a fi predați germanilor. El a făcut tot ce a putut ca să salveze viețile evreilor, în ciuda faptului că astfel își risca propria viață și cariera militară.
Biografie
Sabin Motora s-a născut în 1892, într-o familie originară din Apuseni, dar implicată activ în viața politică și culturală a românilor mureșeni. A absolvit studiile comerciale, însă în condițiile izbucnirii primului război mondial a fost activat în 1915 ca ofițer în Armata Austro-Ungară. La mai puțin de doi ani de la acel moment, a trecut Carpații și a fost integrat ca ofițer în armata română. În 1920 a fost trecut în corpul jandarmeriei române cu gradul de căpitan, iar între 1934-1937, Motora - avansat maior între timp - a fost numit comandant al Centrului de Perfecționare al Jandarmeriei de la Lugoj. Acolo, a fost coleg timp de aproape doi ani, cu tânărul medic militar Ștefan Odobleja, părintele nerecunoscut al ciberneticii.
Înainte de toate a dovedit însă înalte calități morale. Și asta pentru că n-a ezitat să-și pună în pericol propria sa viață, salvându-i pe evreii din lagărul de la Grosulovo și Vapniarca, în condițiile în care cei de pe frontul de est căutau în primul rând să-și scape propriile lor vieți. A intrat astfel în conflict cu autoritățile române, dar și cu cele germane, iar mai târziu, după instalarea regimului comunist, și cu autoritățile noului regim.
Sub presiunea armatei ruse conduse de mareșalul Rodion Malinovski, trupele germane și române au fost obligate ca în primăvara anului 1944 să se retragă din Transnistria. În acel moment, Motora era comandantul lagărului de la Vapniarca, în care se aflau 611 evrei. Acesta a reușit să-i aducă cu bine în România pe 608 din cei 611 evrei cu care plecase spre țara noastră, în condițiile în care trei dintre ei evadaseră pe drum, cu complicitatea celor ce păzeau garnitura de tren.”.
Ajuns în țară, Motora a fost anchetat de Siguranță, de Serviciul Secret de Informații, dar și de Inspectoratul general al Jandarmeriei, timp de trei săptămâni, fiind suspectat de înțelegere cu deținuții.
Mulți dintre evreii salvați de Motora au emigrat spre Israel sau în alte țări, iar alții au ajuns să ocupe diferite funcții unele chiar foarte importante - în noua conducere politică și de stat. A fost șansa colonelului. Acesta a fost integrat în serviciu ca civil (în Ministerul Comerțului), iar la pensionare a primit o pensie militară. În 1970, la 78 de ani, a trecut la cele veșnice, într-un mod cât se poate de discret.
Mențiuni și decorații
A fost decorat de germani cu una din cele mai înalte decorații ale statului german, Crucea de Cavaler al Ordinului „Vulturului Alb”.
În 1990, ambasadorul Israelului la București, Zwi Mazel, într-o solemnitate desfășurată la Ambasada Israelului, a ținut să-l comemoreze pe colonelul Sabin Motora și să-i confere, post-mortem, medalia „Yad Vashem”, de „Drept între popoare”.
Jandarmeria Română a dat numele colonelul Sabin Motora unității mureșene de jandarmi. În conformitate cu ordinul M.A.I. Nr. 678 din 06.06 2005, începand cu data de 15.06 2005, Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș își schimbă denumirea în Inspectoratul de Jandarmi Județean Col. SABIN MOTORA Mureș.