Romulus Nicolae Mailat
Quick Facts
Biography
Această pagină a fost propusă pentru ștergere. Motivul: Conținut neenciclopedic. Decizia privind ștergerea acestei pagini se va lua în urma discuției desfășurate la Wikipedia:Pagini de șters/Romulus Nicolae Mailat. Vă invităm să vă exprimați acolo opinia față de această propunere, cu argumente bazate pe politica de ștergere. Vă rugăm să nu schimbați titlul paginii pe durata discuției, întrucât legăturile între ea și discuție se vor strica. O decizie privind titlul paginii rămâne a se lua în urma discuției sau după încheierea acesteia. Către administratori: Înainte de a efectua ștergerea verificați ce pagini trimit aici și dacă istoricul paginii conține vreo versiune validă. |
Romulus Nicolae Mailat (n. Vurpăr, Sibiu) este un român de etnie romă care a fost acuzat că a jefuit, violat și ucis o italiancă de 47 de ani, într-o suburbie a Romei.
Pe 30 octombrie 2007, Giovanna Reggiani, soția unui amiral italian, a fost găsită în stare gravă, undeva în apropierea casei sale. Pe 1 noiembrie 2007, victima moare, la Spitalul Sant’Andrea din Roma. Romulus Nicolae Mailat, a fost arestat sub acuzația de jaf și ucidere a unei italience.
În urma audierilor, Mailat a recunoscut că a jefuit-o pe femeie, dar a negat că ar fi ucis-o. Cazul Mailat a tensionat relațiile româno-italiene. Incidentul a amplificat discuțiile privind infracțiunile săvârșite de imigranții români, a determinat un val de antipatie fașă de românii din Italia și a determinat autoritățile italiene să ia măsuri fără precedent împotriva acestora. Presa din Italia a explodat, iar guvernul italian a aprobat de urgență un decret de lege privind siguranța publică care le acordă dreptul prefecților de a-i expulza pe imigranții considerați periculoși. Mai mulți români au fost atacați pe stradă sau în propriile case.Au fost transmise multe emisiuni televizive despre acest caz, chiar si Bruno Vespa per Rai Unol-a invitat pe Marian Mocanusi s-a vorbit mult in celebra emisiune"Porta a porta" despre aceasta crima.
Pe 2 noiembrie 2007, tabăra de romi din Tor di Quinto a fost demolată.
Pe 29 octombrie 2008, Romulus Mailat a fost condamnat la 29 de ani de închisoare iar pe 9 iulie 2009, Curtea de Apel din Roma a decis ca pedeapsa să fie preschimbată în închisoare pe viață.
Antecedente penale
Mailat a mai fost condamnat de două ori înainte. Prima condamnare, din 1997, când avea doar 14 ani, s-a soldat cu internarea într-o Școală specială de muncă și reeducare pentru minori. În 2006, Mailat a fost condamnat pentru furt de fier vechi la trei ani de închisoare. În același an însă, a fost grațiat în condițiile legii 543 din 2002 și, cum instanța nu a dispus restrângerea dreptului la liberă circulație, a părăsit imediat România.
Alți suspecți
Vasile Neamțu, fiul Emiliei Neamțu, martora care l-a denunțat pe Mailat, a fost suspectat inițial de complicitate, dar în final a rezultat că toate mărturiile îl disculpă.
Pe 4 februarie 2009, autoritățile italiene au decis trimiterea în judecată a lui Radu Părvu și a lui Dorin Obedea (tatăl iubitei lui Nicolae Mailat), aceștia fiind acuzați că au găsit și apoi au vândut telefonul mobil al Giovannei Reggiani.
Reacții și declarații publice
Primarul Romei, Walter Veltroni, și-a exprimat atunci nemulțumirea față de agresarea unei femei de către un bărbat român, după ce aceasta a decedat la spital. "Din iunie și până în prezent au avut loc diferite incidente, care atestă schimbarea atmosferei orașului. Atacul asupra ciclistului, care apoi a murit, incidentul cu Toratore, cel de la consiliul orășenesc, violarea unei femei. Iar acum acest ultim incident îngrozitor", a subliniat Veltroni.
Președintele Traian Basescu a cerut Ministerului de Externe să reclame Comisiei Europene faptul că Italia aplică defectuos noua legislație privind siguranța publică. De asemenea, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a cerut autorităților de la Roma să-i protejeze pe românii cinstiți.
La apariția cazului „Romulus Mailat”, ministrul de externe Adrian Cioroianu a apreciat că infractorii români din străinătate ar trebui „plasați” în deșertul egiptean și „puși la muncile cele mai dure”, „în batalioane disciplinare”. În reacție, mai multe organizații neguvernamentale au cerut demisia lui Cioroianu pentru această remarcă considerată scandaloasă. Chiar și președintele Traian Băsescu a criticat această afirmație, spunând că „trebuia sa demisioneze in al doilea minut”. Ulterior Cioroianu și-a cerut scuze, în mod public, pentru aceste afirmații.
Expulzări
Primii patru romi expulzați din Italia au fost expulzați în primele zile din noiembrie 2007.
Prin măsura prezentată în luna octombrie 2007 de ministrul de Interne, Giuliano Amato, până pe 31 decembrie 2007 numărul persoanelor de origine română expulzate din Italia a ajuns la 200.
În aprilie 2008, trei români din Italia au primit ordin de a părăsi țara în termen de 30 de zile. Decizia a venit din partea prefectului orașului Treviso, Vittorio Capocelli, ca urmare a unei cereri înaintate de forțele de ordine locale.
Note
Legături externe
- "Epopeea" lui Mailat: "Sunt ca un ac în carul cu fân", 18 iunie 2010, Evenimentul zilei
- Scrisori de la Mailat: "Plătesc pentru toți românii", 24 februarie 2011, Evenimentul zilei
- CE RĂMÂNE DUPĂ O CRIMĂ: În celula lui Mailat, 27 iulie 2011, Vlad Odobescu, Evenimentul zilei
- Avocatul lui Mailat: „Dacă a ucis-o, înseamnă că n-a atins-o“, 29 octombrie 2008, Evenimentul zilei
- Consătenii lui Mailat: "N-o să mai putem fura în Italia!" - reportaj realizat de "Corriere della Sera" în mahalaua lui Romulus Mailat, de la Avrig, 6 noiembrie 2007, Evenimentul zilei
- România, văzută de la Roma: dor și frică, 5 noiembrie 2007, Evenimentul zilei
- Acesti barbari care ne rup de Europa, 2 noiembrie 2007, Evenimentul zilei
- Mailat a ajuns in Italia gratie unei legi schioape, 3 noiembrie 2007, Evenimentul zilei
- Crimă și pedeapsă, 18 noiembrie 2007, Norman Manea, Evenimentul zilei
- RODICA CULCER: Indezirabilii, 2 noiembrie 2007, Evenimentul zilei