Rabi Koria
Quick Facts
Biography
Rabi Koria (1988) is een Nederlands-Syrische beeldend kunstenaar uit Utrecht.
Koria vluchtte in 1993, in zijn vijfde levensjaar, met zijn ouders naar uit Syrië naar Nederland. Hij is van Aramees-Armeense origine. In 2015 studeerde hij af aan de opleiding Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).
Hij maakt met olieverf onder meer tableaus van (badkamer)tegels. In 2015 won hij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt door koning Willem-Alexander voor het tegeltableau Homs, een verwijzing naar de Syrische stad Homs. Het werk hangt sinds 2016 op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Koria vluchtte als kind uit Syrië met zijn familie. De jury was daarvan niet op de hoogte.
Uit het juryrapport:
- In het werk van Koria komen culturen samen, zowel in beeld als in techniek. De actuele conflicten in het Midden-Oosten zijn belangrijke factoren binnen het werk. Vorm en inhoud gaan daarbij een dialoog aan, zoals in de fragmentatie van het beeld,schreef de jury van de Koninklijke Prijs. En verder: De leesrichting in Koria's tegeltableau loopt van rechts naar links, van een geheel gebouw naar een detail, van donker naar licht, tot het punt waar inhoud en materiaal één worden. De kalligrafie, in Arabische landen vaak nog steeds een hoogtepunt binnen de kunst, wordt in West-Europa toch voornamelijk als couleur locale gezien. Koria manipuleert die westerse kijker. Hij gebruikt het westerse alfabet en lijkt ook te verwijzen naar de captcha encryptie van internet.
Ook in 2017 is hij een van de genomineerden van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.
Koria ontving in augustus 2017 een werkbijdrage jong talent van het Mondriaan Fonds. De bijdrage is bedoeld voor beloftevolle kunstenaars tot uiterlijk vier jaar na hun opleiding.