peoplepill id: panayiotis-diamadis
PD
Australia Greece
4 views today
4 views this week
Panayiotis Diamadis
Greek-Australian scholar

Panayiotis Diamadis

The basics

Quick Facts

Intro
Greek-Australian scholar
Gender
Male
Place of birth
Sydney, New South Wales, Australia
Panayiotis Diamadis
The details (from wikipedia)

Biography

Ο Παναγιώτης Διαμαντής (Panayiotis Diamadis, και σε μερικά κείμενα Diamandis ή Diamantis) είναι ελληνο-αυστραλός μελετητής των γενοκτονιών, με ειδίκευση στις Γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Κατάγεται από το Ελληνικό Ιωαννίνων. Γεννήθηκε στο Σίδνεϊ. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, όπου και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Υπήρξε φοιτητής του μελετητή  γενοκτονιών Colin Tatz, του οποίου το έργο  συνέχισε στο πεδίο των συγκριτικών μελετών γενοκτονιών. Από το 2000, έχει υπηρετήσει ως Αντιπρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Μελετών Γενοκτονίας, διδάσκοντας και Σπουδές Γενοκτονίας στο University of Technology του Σίδνεϋ (ως casual academic employee) μεταξύ 1999 και 2015. Είναι/ήταν καθηγητής ιστορίας στο Saint Ignatius College, στο Riverview της Νέας Νότιας Ουαλίας. Έχει δώσει διεθνείς διαλέξεις μεταξύ των οποίων στο Yad Vashem Holocaust Memorial της Ιερουσαλήμ,  καθώς και σε συνέδρια και ενώσεις στην Ελλάδα, την Αυστρία και την Αγγλία. Στην Αυστραλία, είναι τακτικός  ομιλητής στα ετήσια Διεθνή Συνέδρια της Αυστραλιανής Ένωσης Εβραϊκών Σπουδών (Australian Association of Jewish Studies), στα ανά διετία Διεθνή Συνέδρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Flinders (Αδελαΐδα, Νότια Αυστραλία)], στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και σε άλλες ακαδημαϊκές συναντήσεις. Διαλέξεις έχει δώσει και στην Ελλάδα. Είναι βασικός συνεργάτης στην έκδοση του περιοδικού "A Journal of Greek Letters" της Αυστραλιανής Ένωσης Νεοελληνικών Σπουδών (Australian Association of Modern Greek Studies).

Είναι σημαντικός παράγων της Ελληνο-αυστραλιανής κοινότητας της Νότιας Νέας Ουαλίας, καθώς συμμετέχει στη διοίκηση ορισμένων οργανώσεων της κοινότητας και με αυτή την ιδιότητα συμμετέχει σε επίσημες εκδηλώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση της Πολιτείας. Για το λόγο αυτό μνημονεύεται ευμενώς σε ψηφίσματα του κοινοβουλίου της Πολιτείας.

Συγγραφικό και άλλο έργο

Το έργο του Π. Διαμαντή  για το Ολοκαύτωμα  (Shoah) επικεντρώνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει αναπτύξει και παρουσιάσει μελέτες για τις γλώσσες του Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων πριν από το Ολοκαύτωμα, και τη διάσωση Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης από τον  Ελληνικό υπόκοσμο στη δεκαετία του 1930 και 1940. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, κυρίως στην αναδυόμενη στρατηγική συμμαχία. Μεταξύ των δημοσιεύσεών  του γύρω από το Ολοκαύτωμα είναι:

"Romaniotes and Gregos" Australian Association of Jewish Studies Annual Conference, The University of Sydney13 Φεβρουαρίου 2017

"Η σχέση της παιδείας και γενοκτονίας": oi περιπτώσεις των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ισραηλιτών 1910-1945",  Πρακτικά του Στρογγυλού Τραπεζιού: "Σχολείο, παιδί και κοινωνία" στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου "Παιδική Ηλικία: Κοινωνιολογικές, Πολιτισμικές, Ιστορικές και παιδαγωγικές Διαστάσεις", (Proceedings of the Childhood: Sociological, Cultural, Historical and Paedagogical Dimensions International Conference),Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 11 - 14 Απριλίου 2013.

"Australian Responses to Hellenic Genocide in 1910-1930s with additional references to Responses to the Assyrian Genocide and to the Shoah",  Genocide Prevention Now, Τεύχος 11, Φθινόπωρο 2012

The Myth of Refuge: Jews Under Turkish Rule’ Genocide Perspectives III (2006) Sydney: Australian Institute for Holocaust and Genocide Studies, pp. 214–247.

Το έργο του Diamadis για τις γενοκτονίες των αυτοχθόνων πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης, την Ανατολίας και τη Μεσοποταμίας (Bet-Nahrain) συχνά  περιλαμβάνει υλικό για τους Έλληνες, τους Αρμενίους και τους Ασσυρίους μαζί. Αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγων στον διεθνή επιστημονικό διάλογο για τις γενοκτονίες. Είναι υποστηρικτής της αναγνώρισης των τριών γενοκτονιών από πολιτικά και νομοθετικά όργανα. Βουλευτές της Αυστραλίας, όπως ο Kris Hanna, η Cherie Burton και ο αιδεσιμότατος Fred NileFred Nile αναγνωρίζουν ότι οφείλουν στον Π. Διαμαντή την πληροφόρηση που έχουν για τις γενοκτονίες, τις οποίες θεωρούν σημαντική υπόθεση που αφορά και την Αυστραλία. Ο γερουσιαστής Fierravanti-Wells, σε ομιλία του στην Αυστραλιανή Γερουσία (Australian Senate) με θέμα τη γενοκτονία των Ασσυρίων μνημονεύει τον Π. Διαμαντή για την πληροφόρηση που του παρείχε για το θέμα και ανακοινώνει στη Γερουσία μέρος μιας ομιλίας του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους  Αυστραλιανούς νομοθέτες έχουν οι αναφορές Αυστραλιανών στρατιωτικών στις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, που προέκυψαν από τις εμπειρίες των  αιχμαλώτων πολέμου της Anzac και τους άλλων στρατιωτικών κατά τη διάρκεια του Α ' Παγκοσμίου Πολέμου. Αντλώντας από αρχειακό υλικό που τηρείται στο Australian War Memorial στην Καμπέρα και στα Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας, το έργο του Διαμαντή έχει φέρει στο φως στοιχεία σχετικά με την ενορχηστρωμένη από το κράτος  εκστρατεία γενοκτονίας σε βάρος των αυτοχθόνων πληθυσμών της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως αιχμαλώτων πολέμου της Οθωμανικής Τουρκικής Αυτοκρατορίας (1915-1918), πάνω από 400 στρατιωτικοί της ANZAC – Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί - ανέφεραν γεγονότα των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, των οποίων είτε ήταν μάρτυρες οι ίδιοι ή άκουσαν από τους Μουσουλμάνους φύλακες (διαφόρων εθνικοτήτων: Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Κιρκάσιους και άλλους). Οι στρατιωτικοί της ANZAC πιάστηκαν αιχμάλωτοι σε όλα τα πεδία όπου αντιμετώπιζαν Οθωμανικές δυνάμεις: στη Χερσόνησο του Σινά και την Παλαιστίνη, τη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ) και τη Χερσόνησο της Καλλίπολης και τον Ελλήσποντο (Δαρδανέλια). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Αυστραλός ιπτάμενοςCaptain Thomas W. White που συνελήφθη στην κεντρική Μεσοποταμία, ο Ασσύριος Ασσυρίου Καθολικός ιερέας Joseph Naayem κ.ά.Η γνώση του Διαμαντή στον τομέα αυτό έχει αναγνωριστεί από το Australian Broadcasting Corporation (ABC) στο πρόγραμμα, "Το ρεπορτάζ των 7:30" με θέμα "Η Τουρκία απειλεί να αποκλείσει από τον  Εορτασμό του Anzac 2015 πολιτικούς που μιλούν ανοιχτά"

Ο Διαμαντής σε ομιλία του είχε παρουσιάσει δημοσιεύματα αυστραλιανών εφημερίδων του 1912 που από τότε είχαν προβλέψει τον ξεριζωμό των χριστιανών από την Τουρκία.

Σε άλλη εργασία του έχει αναδείξει την ιστορία τωνSydney και Joice Loch Nankivell οι οποίοι εγκατεστημένοι στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής βοήθησαν χιλιάδες, Έλληνες αλλά και Πολωνούς, Εβραίους κ.ά. πρόσφυγες μετά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανάμεσα στις γεωπολιτικές δημοσιεύσεις του είναι το "History repeating: from the Battle of Broken Hill to the sands of Syria (στο The Conversation), , το οποίο παρουσιάζει την ιδεολογική συνέχεια μεταξύ των γενοκτονιών των 1914-1924 και του παρόντος πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία.

Στο "Children and Genocide" εξετάζει την τύχη των παιδιών σε περιστατικά γενοκτονιών. Αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη συμβολή του σ' αυτόν τομέα, καθώς επέκτεινε την ιστορικήμελέτη και στα παιδιά των άλλων εθνοτήτων πέραν των Αρμενίων.

Το 2011-2012 η Armenian Historical Society of Australia (Αρμενική Ιστορική Εταιρεία Αυστραλίας) έθεσε σε λειτουργία εκπαιδευτικό ιστοχώρο με υλικό σχετικά με τις γενοκτονίες Χριστιανών, για χρήση από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ο Π. Διαμαντής αναγνωρίζεται για τη συνεισφορά του σε ιστορικόυλικό.

Παρεμβάσεις υπέρ της αναγνώρισης των γενοκτονιών

Ο Διαμαντής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τη Βουλή της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας τη Μεγάλη Τετάρτη του 2013 ενώ συμμετείχε και σε ενέργειες με σκοπό την αναγνώριση από την Πολιτεία της Βικτώρια. Το 2015, σε ομιλία που έκανε στην Ελλάδα, παρενέβη σε αντιπαράθεση που είχε δημιουργηθεί μετά από δηλώσεις Έλληνα υπουργού για το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Επίσης το 2013 ήταν ένας από τους παράγοντες της ομογένειας στην Αυστραλία που αντέδρασαν σε δηλώσεις Αμερικανού ιστορικού που αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων. Πρόκειται για τον καθηγητή Τζάστιν Μακάρθι που είχε προσκληθεί από την τουρκική πρεσβεία στην Αυστραλία. Ενωρίτερα το ίδιο έτος η βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Επίσης ήταν ένας από αυτούς που κατέκριναν την κινηματογραφική ταινία "The Water Diviner" του Αυστραλού ηθοποιού και σκηνοθέτη Ράσελ Κρόου που βασίστηκε σε σενάριο των Andrew Anastasios και Andrew Knight. Στην ταινία αποσιωπείται η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Για την ταινία ο Διαμαντής δήλωσε ότι οι παράγοντες της ταινίας "κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους" και ότι οι ντόπιοι Αρμένιοι και Έλληνες απεικονίζονται ως βάρβαροι κι αιμοβόροι κατακτητές, κι όχι ως ιθαγενείς που αμύνθηκαν έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 2017 συμμετείχε, μαζί με 42 ακόμα πανεπιστημιακούς της Αυστραλίας, ειδικούς σε ζητήματα σχετικά με το Ολοκαύτωμα, τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε δημοσίευση διαβήματoς, με το οποίο κάλεσαν το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας SBS να δείχνει αμεροληψία στην κάλυψη των ειδήσεων που αφορούν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Διαμαντής, όπως και άλλοι Αυστραλοί που ασχολούνται με το ίδιο θέμα, έχει δεχθεί πολλές ενοχλήσεις και απειλές από αρνητές των γενοκτονιών.

Παράγων της κοινότητας των Ελλήνων στην Αυστραλία

Υπήρξε πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Ελλήνων Εκπαιδευτικών (Australian Hellenic Educators’ Association (AHEA)) και γραμματέας του Αυστραλο-Ελληνικού Συμβουλίου (Australian Hellenic Council).Εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα ή συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνουν τοπικές και πολιτειακές αρχές, όπως σε επιτροπή που συστάθηκε το 2011 για την προώθηση των πολυπολιτισμικών δεσμών στη Ν.Ν. Ουαλία και εκδηλώσεις μνήμης. Ερευνά την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, έργο για το οποίο τιμήθηκε το 2012 από τον Δήμο του Rockdale (περιοχής Σίδνεϋ).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Panayiotis Diamadis is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Panayiotis Diamadis
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes