Panagiotis Koskoris
Quick Facts
Biography
Ο Παναγιώτης Κόσκορης (Σαβανοί Καλλιφωνίου, Καλάβρυτα, 1775 - 1865;) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός, αγωνιστής της επανάστασης του 1821, με σημαντική δράση και προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα.
Όντας παιδί φτωχικής οικογένειας, ο Κόσκορης εργάστηκε από μικρός στη Μονή της Αγίας Λαύρας ως σταβλίτης, αλλά και αργότερα στου Γιακούμπ Αγά των Καλαβρύτων με τα ίδια καθήκοντα, ώστε να εξασφαλίζει τα προς το ζην. Ακολούθως επέστρεψε στο χωριό του για να κάνει οικογένεια. Στην υπόθεση της επανάστασης τον μύησε ο αγωνιστής Αναγνώστης Στριφτόμπολας, με τον οποίο αναφέρεται να έχει ειπωθεί ο χαρακτηριστικός διάλογος: «Κόσκορη, τρως μπαρούτι;», «Με τις χούφτες, καπετάνιο!»
Το 1824 το τότε Υπουργείο Πολέμου της Προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης τον προήγαγε, τιμητικά, βάσει του υπ’ αριθμ. 3801/31-3-1824 διπλώματος που του απονεμήθηκε, στο στρατιωτικό βαθμό του Εκατόνταρχου. Πήρε μέρος σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις κατά των Οθωμανών, στις μάχες των Καλαβρύτων (21 Μαρτίου 1821), Λεβιδίου, Μαύρων Λιθαριών, Άργους, Κορίνθου, Καστρακίου, Σαραβαλίου, Γεροκομίου, Παλαιάς Πάτρας, Ακράτας, Μακρυνόρους, Δερβενίου, Πουρναρόκαστρου, Κραβαρίου, Χρέπας, Δαβιάς κ.α.
Μετά την απελευθέρωση της χώρας και συγκεκριμένα το 1833, η επί των Στρατιωτικών σχετική Επιτροπή, τον κατέταξε στην Α’ Τάξη των υπαξιωματικών, με αριθμό μητρώου 864. Στο τέλος της ζωής του και ξεπερνώντας την ηλικία των 90 ετών, έζησε σε σχεδόν απόλυτη ένδεια κι απόλυτα «παραγκωνισμένος», όπως ο ίδιος έλεγε. Ήταν νυμφευμένος κι απέκτησε δύο γιους, τους Αλέξιο και Γεώργιο Κοσκορόπουλο.
Πηγές
- Ηλίας Παπαθανασόπουλος, «Ο αγωνιστής Παναγιώτης Κόσκορης από την περιοχή Καλαβρύτων», μηνιαίο περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη», αρ. Τεύχους 89, Νοέμβριος 1975, στήλη «Διάλογος με την ιστορία», σελ. 6-7.