Negar Booban
Quick Facts
Biography
نگار بوبان (متولد ۱۳۵۲ در تهران) نوازنده کردتبار عود اهل ایران است. او استادیار گروه موسیقی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز است.
زندگی
نگار بوبان در خانوادهای اهل کردستان به دنیا آمد و در تهران بزرگ شد. در هشت سالگی در کلاس پرویز مشکاتیان به نواختن سنتور پرداخت، اما کار جدی او در موسیقی، با ساز بربط (عود) آغاز شد. حسین بهروزینیا و منصور نریمان از جمله استادان او در نوازندگی عود بودند. از سال ۱۳۷۲ با گروه موسیقی سماعی، فعالیت هنری خود را بهطور رسمی آغاز کرد. او تا کنون با گروههای بهار، حلاج، تذرو، سماعی و ارمغان همکاری کرده و اجراهایی در کشورهای مختلف داشتهاست. در سال ۱۳۷۶ با ورود به گروه بهار به سرپرستی هنگامه اخوان دوران جدیدی از فعالیت هنری او آغاز شد. در بهار ۱۳۸۴ با همراهی بابک بوبان، انجمن دوستداران موسیقی را تشکیل داد. او همچنین با گروه عبدالقادر مراغهای به سرپرستی محمدرضا درویشی همکاری داشت. او همچنین گروه همآوایان به سرپرستی حسین علیزاده را در اجراهای متعدد سال ۱۳۹۲ و انتشار آلبوم باده تویی همراهی کرده و در ضبط موسیقی فیلمهای در میان ابرها و ماندو به عنوان تکنواز عود، همکاری داشتهاست.
بوبان، به گفته خودش، ابتدا به گیتار کلاسیک علاقهمند شد، اما بعد از مدتها گوش دادن به گیتار کلاسیک، به این نتیجه رسید که این ساز را دوست دارد، اما «حرف دل» او نیست. در همین زمان، نواری با تکنوازی و خوانندگی عبدالوهاب شهیدی به دستش رسید و بوبان متوجه شد که این همان چیزیست که به دنبال آن میگشتهاست. او میگوید ترجیح میدهم حسهای امروزی خودم را با ریشههای موسیقی سنتی ایران بیان کنم. او میگوید:
الهام بخشیدن در زندگی برایم چیز خیلی زیباییست، چه الهام از دیگران بگیرم و چه بتوانم الهامبخش دیگران باشم. اگر موسیقیای که میسازم و اجرا میکنم، بتواند چنین کاری با شنوندهاش کند، یعنی یا حسی را به او منتقل کند یا فکری را برایش ایجاد کند، به تعمقی وادارش کند، لحظهای از او بخواهد که بایستد و به خودش یا موضوعی بیرون از خودش بپردازد، آن موقع است که احساس میکنم کار خوبی کردهام.
تحصیلات
او دوران دبیرستان را در دبیرستان فرزانگان تهران گذراند و از دانشگاه تهران در رشته معماری فارغالتحصیل شد. او همزمان با تحصیل در رشته معماری در دانشگاه، به مقوله آکوستیک علاقهمند شد و طراحی سالنهای آکوستیک برای تمرین و اجرای موسیقی ایرانی و تدوین طرحی برای کنسرواتوار موسیقی تهران را به عنوان موضوع پایاننامه کارشناسی ارشد برگزید. بوبان در سال ۱۳۸۸ موفق به اخذ دکترا در رشته پژوهش هنر از دانشگاه الزهرا شد. رسالهٔ دکترای او با عنوان «بنیان مشترک ریتم در موسیقی دستگاهی ایران و زبان فارسی» (به راهنمایی امید طبیبزاده و مشاوره حسین علیزاده و زهرا رهبرنیا) راجع به رابطه وزن در زبان فارسی رسمی و موسیقی سنتی است.
فعالیتهای پژوهشی
او از جمله مؤلفان کتابهای «عبدالقادر مراغهای»، «چهل و دو قطعه برای عود» و «ردیف موسیقی ایرانی برای بربط» است. او همچنین در پژوهشهای مختلف به «بررسی ادوار ایقاعی و تنوع کارکرد موسیقایی آنها در تصانیف منسوب به عبدالقادر مراغهای»، رابطه زبان فارسی و ساختار موسیقی ایرانی، موسیقی اصوات در شعر حافظ، «بازنمایی بصری کمیتهای هجا و دیرند و ابزار تحلیل تطبیقی ریتم» و «زمانبندی واکهها در پارهگفتار» پرداختهاست.
آلبومها
- آلبوم پیاپی (تکنوازی عود) - نشر ماهریز، ۱۳۸۷
- بههنگام، ۱۳۸۹، نیویورک
- در گذار، ۱۳۹۱، نیویورک
- داستانی نه تازه (اجرای زندهٔ دیماه ۱۳۹۲ در فرهنگسرای نیاوران)، در دست انتشار
شاگردان
- بهنام ارجمندی
- آرمان سیگارچی
منابع
- ↑ درباره نگار بوبان در سایت ناوک
- ↑ «آوای عود و آواز نگار بوبان». رادیو زمانه. ۱۵ آبان ۱۳۹۰. دریافتشده در ۸ خرداد ۱۳۹۱.
- ↑ فرخزاد، پوران (۱۳۸۱)، کارنمای زنان کارای ایران (از دیروز تا امروز)، تهران: نشر قطره، شابک ۹۶۴-۳۴۱-۱۱۶-۸
- ↑ گفتگو با منصور نریمان
- ↑ همایون شجریان طولانیترین تصنیف موسیقی ایران را خواند
- ↑ گفتگو با نگار بوبان در برنامه مکث، بیبیسی فارسی، پخششده در ۵ خرداد ۱۳۹۱
- ↑ بوبان، نگار (۱۳۸۸)، «بنیان مشترک ریتم در موسیقی دستگاهی ایران و زبان فارسی»، رسالهٔ دکتری رشته پژوهش هنر، به راهنمایی امید طبیبزاده، دانشگاه الزهرا
- ↑ انتشار کتاب عبدالقادر مراغهای
- ↑ ردیف موسیقی ایرانی برای بربط تدوین شد
- ↑ همایش بازخوانی تصانیف منسوب به عبدالقادر مراغی برگزار شد
- ↑ تجلی زبان فارسی در ساختار موسیقی دستگاهی ایران بررسی میشود
- ↑ سخنرانی نگار بوبان در شهر کتاب
- ↑ گزارش همشهری آنلاین از روز پایانی همایش حافظ و موسیقی
- ↑ وزن شعر فارسی از دیروز تا امروز، به کوشش امید طبیبزاده، تهران: فرهنگستان زبان و ادب فارسی، ۱۳۹۱
- ↑ مجموعه مقالات سومین مدرسه تابستانی انجمن زبانشناسی ایران، همدان: انتشارات دانشگاه بوعلی سینا
- ↑ برنامههای همایش زبانشناسی در دانشگاه بوعلیسینا
- ↑ موسیقی؛ آلبوم «پیاپی» (آهنگسازی و نوازندگی نگار بوبان)
- ↑ بهنام ارجمندی
- ↑ کنسرت موسیقی با نوازندگی عود توسط آرمان سیگارچی