Münevver Oğan
Quick Facts
Biography
Münevver Oğan (Denizli/Çameli, 1957) günümüz Türk yazarlarındandır.
Dünyaya geldiği Kolak köyünde ilk öğrenimini tamamlayan yazar, köyde öğrenimini sürdürme olanağı olmadığı için orta öğrenimine Acıpayam'da başlar, İzmir'de bitirir. CHP eski Milletvekillerinden Yazar Mustafa Gazalcı'nın öğrencisi olma mutluluğuna erer. Öğretmen olmak istediği halde o günün koşullarında buna hemen olanak bulamaz. Önce Sağlık Meslek Lisesi'nden mezun olur. (1976) Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine o yıl ilk kez tanınan üniversiteye girme hakkından yararlanarak Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümüne girer. Burada da Yazar Hidayet Karakuş'un öğrencisi olma şansını yakalar. Hem çalışır, hem okur. Arkasından lisans öğrenimini Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde, yüksek lisansını ise Ankara Üniversitesi Halk Eğitimi Bölümünde tamamlar. Bilkent Üniversitesinde ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde doktora derslerine devam eder. Çocuk ve gençlik edebiyatı eğitim dersleri alır.
Yurdun değişik yerlerinde Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak görev yapar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde “okuma ve metin inceleme” dersi ile “sinema ve tiyatro ile edebiyat ilişkisi” dersleri verir.
Eğitim İş sendikası kurulduğu sırada Başkan Niyazi Altunya'nın çağrısına olumlu yanıt vererek önce Ankara Mamak ilçe yönetiminde görev alır, arkasından il başkanı olur. Genel Merkez yöneticiliği görevini üstlenir.
Yazın Yaşamı
Yazdığı öykülerle yazın yaşamında ilk adımlarını atan Münevver Oğan'ın yayımlanan ilk yazısı, örgütlenme çalışmaları içerisinde yer aldığı dönemde abece dergisinde yer alır: Öğretmenlerin Meslek Hastalıkları (1992). Arkasından iki öyküsü ilk kez Karşı dergisinde okurlarla buluşur: Bir Yıldız Kaydı, Dilek Tut ve Sığınak (1995). Bunları pek çok dergide yayımlanan incelemeler, makaleler, söyleşiler, öyküler izler.
Yazar, aldığı ödüllerle de yazın dünyasındaki yerini sağlamlaştırır: Aykırısanat Dergisi 2003 Yılı Kısa Öykü Yarışması birincilik Ödülü, 2003 yılı Hacıbektaş-ı Veli Etkinlikleri Kısa Öykü Yarışması üçüncülük ödülü.
2000-2001 döneminde abece dergisinde yazı işleri müdürlüğü yapar. Çeşitli TV kanallarında kitap ve eğitim programları hazırlar. Pek çok bilimsel etkinliğe katılır, sempozyum ve çalıştaylarda eğitim, edebiyat ve çocuk edebiyatı konularında bildiriler sunar.
Yapıtları
Öykü Kitapları: Münevver Oğan'ın ilk öykü kitabı Yitik ve Mavi 1997'de Doruk Yayınlarınca basılır. Bunu Hüzünler Evi izler (Tekağaç Yayınları, 2004).
Araştırma ve İnceleme: Gerçekleşen Ütopya Nesin Vakfı Çocuk Cenneti adlı çalışmayı Klaus Liebe Harkort ile birlikte gerçekleştirir. Kitap Nesin Yayınevi tarafından 2006'da basılır.
Aramızdan Ayrılışının 20. Yıldönümünde Niyazi Ağırnaslı’ya Armağan adlı çalışmayı Sebahat Bozbey'le birlikte gerçekleştirir. Kitap, Ertem matbaasınca Ankara'da 2007'de basılır.
Yaşamöyküsü: Münevver Oğan, Gürhan Uçkan anısına hazırlanan ortak bir çalışmada yer alır: Bir Demet Özlemsin (2007).
Çocuk Öyküleri: Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk yıllarının öyküleştirildiği Özgürlük Düşü adlı kitap 2012'de Yeni Umut Yayınlarınca basılır. Kitap Melahat Sönmez tarafından resimlenir.
Emel Özgen'in resimlediği beş öykü kitabı 2011'de çocuk okurlara sunulur.
- Gizemli Güç
- Şarkılı Bahçe
- Çıtır Nerede?
- Mavi Ay
- Sormacalı Yaşam Oyunu
- Islak Misketler (Resimleyen: İhsan Akşehirli)
Ülkü Ovat ve Ümit Öğmel'in resimlediği öyküleri ise 2012'de basılır.
- Hopzıp Kurtulur mu?
- Bilmeceli Uyku
- Ayna Ayna Küstüm Sana
- Kaptan Musto
- Uç Tüysü Uç
- Gülümsedi Kırmızı
- Kar Perisi
- Çiçek Yağmuru
- Çın Çıngıllı
- Süt Uyuyunca
- Kaç Alpullu Kaç ( Resimleyen: Mustafa Delioğlu)
Yine Ülkü Ovat ve Ümit Öğmel tarafından resimlenen on öyküsü de 2013'ta basılır.
- Bombolika
- Kay Papati Kay
- Kırmızı Kedi Mavi Kartal
- Süpürge Sapından At Rüzgârdan Kanat
- AY-Tİ
- Palya Nasıl Güldürecek?
- Oyna Caycay Oyna
- Konuşan Köpek Marki
- Meri
- Elma Şekerini Kim Yiyecek?