Mioara Mincu
Quick Facts
Biography
Mioara Mincu, născută Slăniceanu (n. 10 februarie 1933, Conțești, județul Dâmbovița – d. 2 februarie 2008, București) a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, pedagog și publicist. A fost în fruntea mișcării feministe din România și în anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR), organizație a cărei Președinte executiv a fost până în 2008. Dr. Mioara Mincu a fost membră a Centrului Demografic al OMS, a birourilor UNICEF și UNESCO și membră a S.M.S.P.R.
Biografie
Mioara Mincu s-a născut la 10 februarie 1933 în satul Conțești, județul Dâmbovița, fiind fiica Elenei (Duța) și a lui Ion Slăniceanu. A învățat la școala primară care-i va purta mai târziu numele, din satul natal. După absolvirea liceului s-a înscris la Facultatea de literatură „Mihail Eminescu” din București dar, după un an de studii a abandonat literatura în favoarea medicinei. A absolvit „Institutul de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (actualmente Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București), promoția 1958.
A fost căsătorită cu dr. Mircea Rădulescu, apoi cu dr. Petre Mincu. A avut doi fii, pe George Mihail Mincu Rădulescu și pe Alexandru Ioan Mincu.
Activitate
Asistent universitar la catedra de Sănătate Publică a UMF și director al policlinicii Stela, apoi director policlinica Batiștei și director al spitalului Ion Cantacuzino din Bucuresti (1981-1989). Medic sef al sectorului II din București (1979-1983). Medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, în urma susținerii tezei: “Educația sanitară pentru tineri” (conducător științific, prof. dr. V. Coroi, UMF, 1977).
A propagat educatia sanitară în presă (Magazin, Știință și Trehnică, Femeia, Sănătatea, Luceafărul etc.) și la Radio România.
A fost în fruntea mișcării feministe din România. În anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR)al cărei organizații a fost Președinte executiv, pană în 2008.
În 1990 a fost inițiatoare și directoare a Școlii Sanitare Postliceale “Carol Davila” din București, școală de 3 ani pentru asistenți medicali în calificările: medicină generală,farmacie și balneofiziokinetoterapie și recuperare.
La propunerea Școlii Sanitare Postliceale "Carol Davila" și a Confederației Naționale a Femeilor din Romania (CNFR), și din initiativa Mioarei Mincu, Generalul dr. Carol Davila a fost ales membru post-mortem al Academiei Române, în anul 2003, la 175 de ani de la nașterea sa.
Membră a Centrului Demografic al OMS, al birourilor UNICEF și UNESCO. Membră a S.M.S.P.R.
In anul 1996 a inceput construirea unui Centru de Cultura si Sanatate in satul natal Contesti.
Începând cu anul 1993 a organizat în fiecare an în luna octombrie manifestarea Ziua Tărăncii .
Opere publicate
- Albu, Roxana Maria, Bistriceanu, Valeriu și Mincu, Mioara: Anatomia si Fiziologia omului,Ed. Universul.
- Constantinescu, Mircea și Mincu, Mioara: "Chirurgie".
- "Culegere de teste admitere", coordonator; "Dicționar de termeni medicali", coautor: As. Letiția Morariu; "Medicina internă, specialități înrudite și terapii paliative", " Neurologie si psihiatrie", coautori: Dr. Gh. Vuzitas, Dr. A. Anghelescu; "Ce trebuie să știe tinerii", coordonator.
- Curs de limba germană pentru învățământul medical.
A publicat “Sănătea femeii” – 100 de întrebări și răspunsuri (2 volume Ed. Medicală, 1989); “Mondo Femina” (1992), dicționar al femeilor celebre din România, lucrare sponsorizată de Guvernul României pentru a fi transmisă prin Ministerul Afacerilor Externe MAE la Ambasadele din toate Țările (cvadrilingvă, 2 volume); " Sănătatea Mileniului III" (Editura Carol Davila).
După moartea sa, activitatea Scolii Sanitare Postliceale Carol Davila si a CNFR a fost dusă mai departe de Fundația Umanistă Dr. Mioara Mincu, înființată în 2009.
Onoruri
- Începând din anul școlar 2012-2013 școala din comuna Contesti, județul Dâmbovița a primit numele de „Școala cu clasele I-VIII Dr. Mioara Mincu”
- Din anul scolar 2014-2015 își va deschide activitatea Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu, București.
Critici
În februarie 2005 a apărut în „Evenimentul Zilei” un articol în care în Școala Sanitară „Carol Davila” din București, condusă de Dr. Mincu, ar fi existat o rețea de eliberări de diplome de absolvire pe bază de mită.
Referințe
Bibliografie
- Ionescu, Cristian: Sănătatea femeii din România în context european
- Pivniceru, Maruca: Mioara Mincu
- Mioara Mincu are vârsta faptelor ei, Prof.dr.ing. Gheorghița Jinescu, vicepreședinte al CNFR, articol publicat in Revista Educație pentru Sănătate nr 1, pg. 12-14