Miltiadis Kanotas
Quick Facts
Biography
Ο Μιλτιάδης Κανώτας (7 Μαΐου 1945-), του Κωνσταντίνου και της Αλεξάνδρας, είναι Έλληνας αρχιτέκτονας-μηχανικός και δημοσιογράφος, ο οποίος υπηρέτησε ως νομάρχης Πιερίας από τις 27 Σεπτεμβρίου 1989 ως το 1992 και Χαλκιδικής από το 1992 ως το 1993. Συνέγραψε την ιστορία του ΠΑΟΚ. Ανέπτυξε έντονη επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική δράση.
Βιογραφία
Πρώτα χρόνια και σπουδές
Γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο στη συμπρωτεύουσα. Εν συνεχεία σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός , με εξειδίκευση στην κτιριολογία και την πολεοδομία. Διατηρούσε Τεχνικό Γραφείο Μελετών και κατασκευών στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε μέλος της ομάδας μελέτης του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης του καθηγητού Ι. Τριανταφυλλίδη. Υπηρετώντας την στρατιωτική του θητεία, υπήρξε ο επιβλέπων μηχανικός των έργων της Θεσσαλονίκης (πολυκατοικίες απέναντι από το Γ΄ Σώμα Στρατού) του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, μελετητής και εργολήπτης ιδιωτικών έργων, αλλά και ως εργολήπτης και μέλος εταιριών κατασκευής δημοσίων έργων. Το 1980 δημιούργησε τεχνική και εμπορική Α.Ε. στους τομείς θέρμανσης-ύδρευσης, της οποίας υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
Δημοσιογραφική σταδιοδρομία
Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε και με την δημοσιογραφία. Ήταν αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" την περίοδο από το 1963 ως το 1974). Ανέλαβε το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ και επίσης εργάστηκε ως συντάκτης ύλης και διαμόρφωσης των αθλητικών σελίδων της εφημερίδας. Συγχρόνως ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συνδέσμου φίλων ΠΑΟΚ ΠΟΛΕΩΣ, πρωτοστάτησε στην έκδοση της πρώτης αποκλειστικά για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ εφημερίδας με τίτλο «Ο Φίλαθλος», τον Δεκέμβριο του 1963.
Προσφορά στον ΠΑΟΚ
Διετέλεσε πρόεδρος του αθλητικού και μορφωτικού συλλόγου Πανοράματος (1984-1987) και οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων ερασιτεχνικών ομάδων της Ε.Π.Σ.Μ. και τελικά στην Δ’ Εθνική Κατηγορία.
Είναι μέλος του Α.Σ. ΠΑΟΚ από το 1966. Το 2009 ανέλαβε πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για μια διετία (2009-2011) κατόρθωσε να μειώσει σημαντικά το χρέος του συλλόγου και με την υπαγωγή του στο Άρθρο 99 να γλυτώσει το μπάσκετ από την βέβαιη χρεοκοπία.
Συνδικαλιστική δράση και πολιτική σταδιοδρομία
Ο Μιλτιάδης Κανώτας έγινε μέλος του ΤΕΕ το 1969. Υπήρξε αιρετό μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. στην Κεντρική Μακεδονία (1983-1986) και μέλος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Ως φοιτητής ήταν μέλος της νεολαίας της ΕΡΕ και το 1974 έγινε μέλος της νεοσύστατης Νέας Δημοκρατίας. Ήταν αιρετό μέλος της διοικούσας επιτροπής και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΕΚΟ Μηχανικών, ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών και διετέλεσε πρόεδρος της Τ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Πανοράματος (1986-1989).
Στις αρχές της δεκαετίας του ' 90 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. (1991–1993). Πρωτοστάστησε στο να υλοποιηθεί η πρόταση της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά και είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αξιοποιώντας έκταση για την στέγασή του και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.
Νομάρχης
Ο Μιλτιάδης Κανώτας υπηρέτησε ως νομάρχης στην Πιερία (1989-1992) και εν συνεχεία στη Χαλκιδική.
Διορίστηκε Νομάρχης Πιερίας τον Σεπτέμβριο του 1989 και υπηρέτησε ως τον Οκτώβριο του 1992. Ως μηχανικός έδωσε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να υπάρξουν όλες εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα συνέβαλαν στην δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, ώστε να εκδηλωθεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε πρωτοβουλία ατομική ή συλλογική, στον κοινωνικό οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.
Σπουδαιότερο προσωπικό του επίτευγμα θεωρείται η μετατροπή, σε χρόνο ρεκόρ, μιας παλιάς αποθήκης του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, σ’ ένα σύγχρονο λειτουργικό κτίριο γραφείων εμβαδού πλέον των 6.000 τ.μ., όπου και εγκαταστάθηκαν όλες σχεδόν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, ενώ ιδρύθηκαν και δύο νέα τμήματα. Το τμήμα Μελετών και το Γραφείο Τουρισμού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Νοεμβρίου 1991.
Ταυτόχρονα δόθηκε μεγάλη έμφαση για δυναμική ανάπτυξη της γεωργίας (με τα μεγάλα αρδευτικά έργα της Μηλιάς, Σεβαστής, Ελατοχωρίου, Αγίου Σπυρίδωνος κλπ.), κτηνοτροφίας (βιομηχανικό σφαγείο) και μυδοκαλλιέργειας (δημιουργία πάρκου στον Μακρύγιαλο).
Από τις αρχές του 1991 ξεκίνησε η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών της Νομαρχίας, αλλά και των υπηρεσιών των ΟΤΑ, αρχικά από τον Δήμο Κατερίνης. Μέσα στα σημαντικότερα έργα της τριετίας ξεχωρίζει η κατασκευή της γέφυρας του Πέλεκα που αποσυμφόρησε κυκλοφοριακά την πόλη της Κατερίνης, πολλά έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, κατασκευής νέων σχολείων αλλά και πολιτιστικά όπως η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου του Δίου και η προώθηση φεστιβαλικών οργανώσεων.
Μετατέθηκε στη Χαλκιδική τον Οκτώβριο του 1992. Υπηρέτησε ως Νομάρχης Χαλκιδικής ως τον Νοέμβριο του 1993. Την εμπειρία του από τα Φεστιβάλ της Πιερίας την μετέφερε το καλοκαίρι του 1993 στη Χαλκιδική. Κατασκεύασε αμφιθέατρο 3.000 θέσεων μέσα στο δάσος της Σίβηρης, έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε 50 ημέρες και τον Αύγουστο οργανώθηκε το Α΄ Φεστιβάλ Κασσάνδρας.
Συγγραφικό έργο
Συνέγραψε την ιστορία του ΠΑΟΚ με την έκδοση δύο βιβλίων. Το 1970 για τα 45 χρόνια του συλλόγου και το 2005 για τα 80 χρόνια, με τίτλο "Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ".