Mathieu Vandenbulcke
Quick Facts
Biography
Mathieu Vandenbulcke (Ieper, 4 september 1972) is een Belgische ouderenpsychiater en gewoon hoogleraar neurowetenschappen aan de KU Leuven. Hij is sinds 2000 directeur van het Leuven Brain Institute.
Loopbaan en onderzoek
Mathieu Vandenbulcke promoveerde tot arts in 1997 aan de KU Leuven en later tot arts-specialist in de psychiatrie in 2004. Hij behaalde zijn doctoraat (titel: Functional specialisation within the language network: effects of cortical dysfunction) aan het laboratorium voor cognitieve neurologie van de KU Leuven, waarmee hij de ASL-Onderzoeksprijs Biomedische Wetenschappen won in 2008. Mathieu Vandenbulcke is diensthoofd van de dienst Ouderenpsychiatrie van de Universitaire Ziekenhuizen KU Leuven.
Zijn interdisciplinair onderzoek richt zich op laat ontstane psychiatrische stoornissen en dementie. Hij onderzoekt de relatie tussen veranderingen in de hersenen en het gedrag en publiceert in het domein van de gedragsneurowetenschappen. Hij is auteur en hoofdredacteur van het boek Dementia & Society, An Interdisciplinary Approach (Cambridge University Press, 2022), gericht op levenskwaliteit, zingeving en persoonsgerichte zorg bij dementie. Vandenbulcke richtte in 2017 het Sequoia Fonds op voor onderzoek naar veroudering en geestelijke gezondheid.
Maatschappelijk engagement
Vandenbulcke ijvert voor meer aandacht voor geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen en is hierover regelmatig te gast in de media. Hij is auteur van het boek Rimpelingen in het hoofd van ouderen. Over psychische problemen, het brein en het leven (2022, LannooCampus, Eervolle Vermelding ASL-Prijs voor Wetenschapsreflectie en -communicatie Humane wetenschappen in 2023). In 2024 schreef hij samen met Erik Schokkaert en Veerle Achten Samen leven met dementie. Omgaan met een ziekte die iedereen treft (LannooCampus). Hij bracht psychiatrische stoornissen bij ouderen onder de aandacht bij het brede publiek door zijn deelname als ouderenpsychiater aan het vierde seizoen van Topdokters (Woestijnvis).
Vandenbulcke is betrokken bij meerdere initiatieven die als doel hebben om het leven van personen met dementie te verbeteren. Hiertoe behoren onder meer het Ventiel (een West-Vlaamse buddy-organisatie voor personen met jongdementie) en de Zorgcirkels Jongdementie in Leuven. Hij organiseerde samen met Jurn Verschraegen en Rick de Leeuw in 2015 en 2019 expedities in het Himalaya-gebergte en de Italiaanse Alpen voor personen met jongdementie, waarover twee boeken verschenen: De beklimming van de berg Alzheimer en Met Alzheimer naar de Alpen (EPO, 2017 en 2020).
In 2024 ontving Vandenbulcke de Maslow-Prijs van de Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie, als officiële blijk van erkentelijkheid voor wie zich binnen de sector van de geestelijke gezondheidszorg, psychiatrie en psychotherapie in Vlaanderen het meest verdienstelijk heeft gemaakt.
Boeken
- Samen leven met dementie. Omgaan met een ziekte die iedereen treft. Mathieu Vandenbulcke, Erik Schokkaert & Veerle Achten; Leuven: LannooCampus; 2024.
- Rimpelingen in het hoofd van ouderen. Over psychische problemen, het brein en het leven. Mathieu Vandenbulcke; Leuven: LannooCampus; 2022.
- Dementia & Society, An Interdisciplinary Approach. Mathieu Vandenbulcke, Rose-Marie Droës & Erik Schokkaert (red.); Cambridge University Press; 2022.
- Met Alzheimer naar de Alpen. Jurn Verschraegen, Mathieu Vandenbulcke & Rick de Leeuw; EPO; 2020.
- Handboek ouderenpsychiatrie. Richard Oude Voshaar, Roos van der Mast, Max Stek, Frans Verhey & Mathieu Vandenbulcke (red.); de Tijdstroom; 2018.
- De beklimming van de berg Alzheimer. Jurn Verschraegen, Mathieu Vandenbulcke & Rick de Leeuw; EPO; 2017.
- Functional specialisation within the language network: effects of cortical dysfunction. Mathieu Vandenbulcke; uitgeverij Peeters; 2007.
Externe links
Internationale artikels: https://orcid.org/0000-0001-9765-1499.
Referenties
- ↑ Leuven, Academische Stichting, ASL-Onderzoeksprijs voor Biomedische Wetenschappen · Academische Stichting Leuven. https://www.kuleuven.be/asl/. Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ (en) Vandenbulcke M - Search Results - PubMed. PubMed. Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ NWS, VRT, Ouderenpsychiater: "Minder medicatie, meer menselijk contact". vrtnws.be (12 oktober 2017). Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ VRT NWS (2 juni 2023). Ouderenpsychiater en neurowetenschapper Mathieu Vandenbulcke (KU Leuven), maar ook zanger Hugo Sigal ondersteunen in "Laat" de oproep naar meer middelen voor alzheimer-onderzoek.
- ↑ De Cleene, Dieter, Psychiater Mathieu Vandenbulcke over ouder worden: ‘Pensioen zou niet synoniem mogen zijn met vakantie’. www.demorgen.be. De Morgen (22 december 2022). Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ Beel, Veerle, "Ouderenpsychiater komt aan huis", https://www.standaard.be/cnt/dmf20211027_95128610, 27 oktober 2021. Geraadpleegd op 5 augustus 2024. – via De Standaard.
- ↑ Ouderenraad, Vlaamse, Prof. Vandenbulcke: "Het eenzijdig negatieve beeld van dementie klopt gewoonweg niet". Kopzorgen Verdienen Zorg (16 oktober 2020). Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ Kemps, Lene, “Ouderen moeten beseffen dat het pensioen meer kan zijn dan een 30 jaar durende vakantie”: topdokter pleit voor een andere blik op verouderen. www.hln.be. Het Laatste Nieuws (18 december 2022). Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ De Meyer, Arthur, "Nee, dat opa vergeten is wat hij gegeten heeft, is níét zomaar ouder worden: professor wil kwalijke clichés de wereld uit helpen", Het Nieuwsblad, 23 januari 2023. Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ Swerts, An, Als de rook om je hoofd is verschenen: wat doet ouder worden met je brein?. Weekend (23 juni 2023). Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ Leuven, Academische Stichting, Prijs voor Wetenschapsreflectie en -communicatie Humane Wetenschappen · Academische Stichting Leuven. https://www.kuleuven.be/asl/. Geraadpleegd op 5 augustus 2024.
- ↑ Topdokters | Ilse Degryse | Thrillers | 9789022335109 | Standaard Boekhandel. www.standaardboekhandel.be. Geraadpleegd op 5 augustus 2024.