Marja Vuijsje
Quick Facts
Biography
Marja Vuijsje (Amsterdam, 1955) is een Nederlands schrijver en journalist.
Vuijsje komt uit een schrijversfamilie: de vader van Herman en Bert Vuijsje was een broer van haar vader, zij is een achternicht van Robert Vuijsje en Hagar Peeters. Haar vader Nathan Vuijsje overleefde het concentratiekamp Auschwitz. Hij was afkomstig uit een Joods en sociaaldemocratisch arbeidersgezin uit de Amsterdamse Jodenhoek. Na de Tweede Wereldoorlog werkte hij als bakkersknecht en Marja Vuijsje groeide op in de Amsterdamse Indische buurt.
Na haar mulo-opleiding ging Vuijsje als typiste werken op een kantoor, waar zij in aanraking kwam met het feminisme. Zij werd lid van een femsocgroep en in 1982 studeerde zij af aan de sociale academie.
Zij debuteerde pas in 2008 als schrijfster "omdat ze dacht dat dat niet voor haar weggelegd was". Ze noemt zichzelf "een toeschouwer in de coulissen van de geschiedenis, (...) meer een toeschouwer dan een boodschapper". Als journalist werkte ze onder meer voor Opzij, De Groene Amsterdammer, de VARA en de NOS.
Bibliografie
- Joke Smit. Biografie van een feministe, 2008 (genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de Erik Hazelhoff Roelfzemaprijs en stond op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs)
- Ons kamp. Een min of meer Joodse geschiedenis, 2012 (stond op de longlist voor de Libris Geschiedenis Prijs en genomineerd voor de Gouden Boekenuil)
- Het rijbewijs van Nematollah. Een migratiegeschiedenis, 2015 (werd genomineerd voor de E. du Perronprijs)
- Oude dozen. Een min of meer feministische leesgeschiedenis, 2018