Marina Puche Fabuel
Quick Facts
Biography
Marina Puche Fabuel (València, 8 de juny de 1982) és una artista fallera especialitzada en falles infantils. És la tercera artista de la nissaga dels Puche, sent neta de Julián Puche i filla de Josep Puche.
La seua primera falla infantil, "El món de Daniela", la planta a Quart-Palomar en 2011 junt a Ceballos i Sanabria amb els quals col·labora en el disseny i realització de la mateixa. Tot i això, en 2012 ja planta en especial, amb un projecte anomenat "Cotó de sucre" en Exposició-Misser Mascó.
En la seua producció com artista fallera també s'inclouen Falles infantils com "La xocolatà", plantada per la comissió Santa Maria Micaela-Martí l'Humà, i "Volare", per Exposició-Misser Mascó en 2013, "Circustàncies", a la demarcació de J. Costa-C. Altea en 2014, "La mar salà", per Bolseria-Tros Alt en Març de 2015 i "Tinc el cor content", per la comissió Regne de València-Ciscar en 2018.
A la Gran Fira de València de 2016 va rebre el premi Baró de Cortes per la carrossa Fades de primavera, construïda per Guaita i Roda sobre disseny seu per a la Batalla de Flors. A l'edició 2017 el seu disseny amb lema "El jardiner polar" repetirà màxim guardó, aquesta vegada amb la realització de l'artista faller Ximo Esteve, Amb "Galopant en la batalla" aconsegueix de nou el Baró de Cortes en 2019. Dissenya la carrossa "La caseta dels jardiners". Ambdós són realitzades al taller de Roda-Guaita.
En 2018, el Museu Faller de València inaugura l'exposició "Els Puche, arrels de Falles" en la qual es mostra l'evolució de la nissaga Puche al món de l'art efímer faller començant pels inicis del seu iaio, Julià Puche Ferrándiz, passant per l'època del seu pare, José Puche Hernández, fins a arribar a Marina i la seua obra dins i fora de les Falles. A més del disseny i realització de Falles, destaca en l'àmbit de la pintura artística. La seua activitat professional inclou la creació de joies i complements sota la marca "Manitas de plata". A l'edició 2019 de la Cavalcada dels Reis Mags de la ciutat de València va contribuir amb el disseny d'una de les carrosses realitzada al taller Roda-Guaita amb la fusteria de Manolo Garcia.
Els seus projectes fallers són plenament infantils, però una de les vàlues del seu art és no tenir edats, per eixe traç personal fruit d'una associació intrínseca entre la falla i la gràfica, on Marina se situa i es defineix; és a dir: entre l'escultura i les llapisseres i els retoladors. Així, tot allò que en ella és il·lustració i disseny pot ser falla (i a la inversa). Les falles i els dibuixos de Marina Puche porten al cinema vintage; als ritmes lindy hop; al teatre de titelles i el circ; a la moda patchwork; als dinars i berenars familiars; a les emocions; o als períodes estacionals (estiu, tardor, hivern, primavera).
El 9 de maig de 2019 va inaugurar una mostra d'il·lustracions d'esbossos i dibuixos de les seues falles anomenada "Cuando la línea falla". El mateix any col·labora amb Latorre i Sanz en la creació de l'esbós de "L'aperitiu" falla 2020 de la comissió Arambul Sanz del barri de Campanar a València, la maqueta de la qual realitza son pare Pepe Puche.