Mari Hatavara
Quick Facts
Biography
Mari Hatavara (s. 1974 Vantaa) on Tampereen yliopiston Suomen kirjallisuuden professori. Hän on erityisesti kertomuksentutkija.
Hatavara valmistui filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2007. Hän on ollut professori 1. tammikuuta 2011 alkaen viestintätieteiden tiedekunnassa ja hoiti tehtävää sitä ennen määräaikaisena. Aiemmin hän toimi muun muassa Suomen kirjallisuuden yliassistenttina Tampereen yliopistossa sekä tutkijana Oregonin ja Uppsalan yliopistoissa. Hän on tutkinut tekstien ohella dokumentaarisia museonäyttelyitä, muistitietohaastatteluaineistoja ja muistelmia, ja tutkimuksiinsa hän on liittänyt myös muuta kuin kirjallista aineistoa. Hän on tutkinut myös sanan ja kuvan suhteita, historiallista romaania ja kansallisuusaatetta kirjallisuudessa. Hän tutkii fiktionaalisuutta Suomen Akatemian rahoittamassa Kirjallinen Elämä -hankkeessa.
Julkaisut
- Historia ja poetiikka Fredrika Runebergin ja Zacharias Topeliuksen historiallisissa romaaneissa. SKS 2007. (väitöskirja)
- Historia kuvina, jälkinä ja esityksinä Leena Landerin Käskyssä. TUP 2010.
- Toimitetut tutkimusantologiat ja erikoisnumerot
- Narrating Selves in everyday Contexts: Art, the Literary, and Life Experience, Style 51:3. Toim. Mari Hatavara, Matti Hyvärinen & Jarmila Mildorf, 2017.
- Narrative Theory, Literature, and New Media: Narrative Minds and Virtual Worlds. Toim. Mari Hatavara, Matti Hyvärinen, Maria Mäkelä & Frans Mäyrä. Routledge 2015.
- The Travelling Concepts of Narrative. Toim. Matti Hyvärinen, Mari Hatavara & Lars-Christer Hydén. John Benjamins 2013.
- Luonnolliset ja luonnottomat kertomukset. Toim. Mari Hatavara, Markku Lehtimäki & Pekka Tammi. Gaudeamus 2010.
Lähteet
- ↑ Fennica-haku
- ↑ Suomen kirjallisuuden alaan kuuluva väitös, Tampereen yliopisto. Viitattu 2.4.2018
- ↑ Nuppu Pelevina: Mari Hatavara. Professoriliitto 26.1.2018. Viitattu 2.4.2018
- ↑ Tampereen yliopisto tiedottaa 12.1.2012. Viitattu 2.4.2018
- ↑ The Literary in Life: Exploring the Boundaries between Literature and the Everyday. Suomen akatamian rahoittama tutkimus. Tampereen yliopisto. Viitattu 2.4.2018