Mansoureh Sagvand
Quick Facts
Biography
منصوره سگوند (۱۰ مرداد ۱۳۸۴ – ۱۴ خرداد ۱۴۰۲) شهروند ایرانی اهل لرستان بود که مدتی به عنوان همیار پلیس با فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران همکاری میکرد. او که دانشجوی رشته حقوق دانشگاه پیام نور آبدانان بود، در بحبوحه خیزش ۱۴۰۱ ایران دست از همکاری با پلیس برداشت و از معترضان حمایت کرد، ولی مدتی بعد بازداشت و به مرگ تهدید شد. وی در ۱۴ خرداد ۱۴۰۲ بهطور مشکوک درگذشت.
رئیس دادگستری استان ایلام احضار یا بازداشت او را رد کردهاست. ایران اینترنشنال مدعی است سگوند در ۹ خرداد از سوی نیروی انتظامی بازداشت و روز ۱۰ خرداد با قرار کفالت از بازداشتگاه نیروی انتظامی شهرستان آبدانان آزاد شده بود.
درگذشت
پس از انتشار گزارشهایی دربارهٔ مرگ مشکوک منصوره، رئیس اورژانس استان ایلام و رئیس بیمارستان رسول اکرم آبدانان جانباختن او را تأیید کردند اما دلیل آن را «ایست قلبی» دانستند. پس از واکنشهای گسترده در شبکههای اجتماعی و گمانهزنی دربارهٔ چگونگی این رخداد؛ خبرگزاری ایرنا، رسانه دولت ایران، گمانهزنیها دربارهٔ این رویداد را «کشتهسازی بیاساس» خواندهاست. به گفته رئیس کل دادگستری استان ایلام او هنگام مرگ در خانه خود «تنها» بوده و هیچ علائمی مبنی بر درگیری یا ضربه بر روی جسد دیده نشدهاست.
به گفته مأموران اورژانس ایلام عصر روز یکشنبه ۱۴ خرداد ماه به آدرس خانهای در شهر آبدانان فراخوانده میشوند و در آنجا با منصوره سگوند درحالیکه در حالت «ایست قلبی و تنفسی و سیانوز» بوده رو به رو میشوند. او به بیمارستان رسول اکرم آبدانان منتقل میشود و اقدامات بینتیجه بوده و عملیات درمانی متوقف میشود. مرگ او بدون هیچ بیماری زمینهای و با توجه به آنچه که تهدیدها خوانده شده «مشکوک» توصیف شدهاست.
پس از درگذشت او هشتگ #منصوره_سگوند با بیش از ۱۲۰ هزار توییت، ترند اول توییتر فارسی شد. کاربران ایرانی در توییتر با استفاده از این هشتگ به مرگ او اعتراض کردند. در پی جنجالی شدن خبر مرگ او، رسانههای جمهوری اسلامی تلاش گستردهای را آغاز کردند تا ثابت کنند مرگ او ربطی به مخالفت با حکومت ایران و کنارهگیری او از نیروی انتظامی نداشته است.
پیکر او ۱۶ خرداد در فضایی امنیتی در روستای ریگ سفید از توابع خرمآباد به خاک سپرده شد.
در اینستاگرام
در حساب اینستاگرامی که به نام «منصوره سگوند» فعال بوده، تصویری از او با چادر فرم نیروهای زن شاغل در نیروی انتظامی منتشر شده و آمدهاست «من منصوره سگوند اهل لرستان، در پلیس افتخاری نیروی انتظامی خرمآباد مشغول به کار بودهام. زین پس هیچگونه همکاری با نیروهای مسلح نخواهم داشت و با افتخار در کنار هموطنانم خواهم ماند.»
او همچنین در پستهای خود از خاندان پهلوی حمایت کرده بود و در یکی از استوریهای اینستاگرام با انتشار ویدئویی از محمدرضاشاه، با استفاده از هشتگ «من وکالت میدهم» به رضا پهلوی وکالت داد. سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران فیلمی از پدر و عموی او منتشر کرده که در آن پدر منصوره میگوید «ما عاشق نظام و رهبری هستیم و میدانیم دخترمان سکته کردهاست و خبر دیگری نبودهاست.»
ساعاتی پیش از مرگ او، یک استوری با مضمون تهدید به مرگ در حساب اینستاگرامی که به نام وی فعال بوده منتشر شده بود. در این استوری کوتاه نوشته شدهاست:
«ما را از مرگ میترسانند، انگار ما زندهایم. تا ابد [و] یک روز، جانم فدای وطن. پاینده ایران.»
جستارهای وابسته
- ایل سگوند
- بامشاد سلیمانخانی
- سونیا شریفی
منابع
- ↑ «دربارهٔ «مرگ مشکوک» منصوره سگوند در ایران چه میدانیم؟». بیبیسی فارسی. ۵ ژوئن ۲۰۲۳. دریافتشده در ۵ ژوئن ۲۰۲۳.
- ↑ «اختصاصی؛ منصوره سگوند، معترض ۱۹ سالهای که به شکل مشکوک جان باخت، ۹ خرداد بازداشت شده بود». ایران اینترنشنال. ۶ ژوئن ۲۰۲۳. دریافتشده در ۶ ژوئن ۲۰۲۳.
- ↑ «رسانه دولت ایران گزارشها دربارهٔ «مرگ مشکوک» منصوره سگوند را «کشتهسازی بیاساس» خواند». رادیو فردا. ۱۶ خرداد ۱۴۰۲. دریافتشده در ۶ ژوئن ۲۰۲۳.
- ↑ «منصوره سگوند، بعد از مرگ مشکوک در فضایی امنیتی به خاک سپرده شد». بیبیسی فارسی. ۶ ژوئن ۲۰۲۳. دریافتشده در ۶ ژوئن ۲۰۲۳.
- ↑ «مرگ مشکوک منصوره سگوند و تلاش حکومت برای "توضیح" علت آن». دویچهوله فارسی. ۷ ژوئن ۲۰۲۳. دریافتشده در ۷ ژوئن ۲۰۲۳.
- ↑ ««مرگ مشکوک» منصوره سگوند، پس از قطع همکاری با نیروی انتظامی در اعتراض به سرکوبها». رادیو فردا. ۱۵ خرداد ۱۴۰۲. دریافتشده در ۵ ژوئن ۲۰۲۳.
- ↑ «مرگ مشکوک منصوره سگوند؛ نیروی افتخاری نیروی انتظامی که به شاهزاده رضا پهلوی وکالت داده بود». کیهان لندن. ۵ ژوئن ۲۰۲۳. دریافتشده در ۵ ژوئن ۲۰۲۳.
- ↑ «دلیل جان باختن منصوره سگوند کارمند افتخاری نیروی انتظامی چه بود؟». رویداد۲۴. ۱۵ خرداد ۱۴۰۲. دریافتشده در ۵ ژوئن ۲۰۲۳.
پیوند به بیرون
- منصوره سگوند در اینستاگرام.