Mahmoud Maheronnaghsh
Quick Facts
Biography
محمود ماهرالنقش از استادان تجربی معماری و کاشیکاری ایران است که تالیفات، تحقیقات و تدریس در این زمینه داشته و نخستین مولف این گونه هنرها است.
او در روز اول فروردین 1301 در شهر اصفهان محله بیدآباد یا همان بازار بیدآباد که مسجد سید هم میگویند دیده به جهان گشود. فرزند پنجم خانواده بود وپدرش معمار سنتی بود.
ماهرالنقش تحصیلات محدودی دارد چون در زمان کودکی پدرش مدام در حال سفر بوده و خانواده اش در شهرهای مختلف سرگردان بودند. به همین دلیل، بعد از جنگ جهانی دوم او تحصیل را در مقطع متوسطه رها کرد. ولی مطالعات مربوط به معماری را تا زمان درگذشت رها نکردهاست.
محمود ماهرالنقش در ایام جوانی به تهران میآید و سالها به مطالعه و تحقیق درباره معماری سنتی میپردازد تا این که از سوی دانشگاه علم و صنعت برای تدریس دعوت میشود. ماهرالنقش بعد از تاسیس دانشگاه علم و صنعت و انتقال دانشگاه تکنولوژی تهران به این مجموعه در نارمک در این دانشگاه مشغول تدریس شد.
محمود ماهر النقش سالها پژوهشگر استاد تجربی، و استاد دانشگاه علم و صنعت ایران دررشته معماری و هنری تزیینی داخلی بودهاست و از دیگر سمتهای ایشان: سرپرست گروه ساختمان، سرپرست خدمات فنی دانشگاه، ناظر فنی ساختمان، سرپرست کارگاه شبانه می باشد.
ماهرالنقش در سالهای ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۶ مجموعه کتابهای اصول فنی ساختمان را تحریر کرد که تا به حال ۱۱ بار تجدید چاپ شده و در سال ۱۳۵۷ پنج جلد کتاب درباره کاشی کاری ایران را به رشته تحریر درآورد و آنرا موزه رضا عباسی را به چاپ رساند.
از طرف فرهنگستان هنر ایران به عنوان گنجینه زنده هنری معرفی و مورد تقدیر قرار گرفته بود. وی بعد از دوره بیماری در روز بیست و چهارم اسفند ۱۳۸۹ از دنیا رفت و پیکرش در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
آثار
- اصول فنی ساختمان
- خط بنایی
- طرح و اجرای نقش در کاشیکاری ایران
- معماری مسجد حکیم اصفهان
- نقش در نقش
- نقش فیروزه
- نقش معقلی در هنرهای اسلامی
- نگاهی به کاشیکاری ایرانی
- کاشی و کاربرد آن
پانویس
منابع
- روزنامه سرمایه> شماره ۳۵۳ ۳۰/۹/۸۵> صفحه ۷ (میراث فرهنگی) محمود ماهرالنقش کاشی کار پیشکسوت: دلم برای اصفهان میسوزد
- خبرگزاری فارس، از محمود ماهرالنقش و محمد فراهانی تجلیل شد، ۸۸/۰۸/۰۸ - ۱۴:۲۹شماره:۸۸۰۸۰۸۰۷۴۱