peoplepill id: kristian-gundersen
KG
Norway
1 views today
1 views this week
Kristian Gundersen
Norwegian biologist and professor

Kristian Gundersen

The basics

Quick Facts

Intro
Norwegian biologist and professor
Places
Work field
Gender
Male
Age
65 years
The details (from wikipedia)

Biography


Kristian Gundersen (født 22. mars 1959 i Oslo) er en norsk biolog. Han er professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo og har forsker på nerve-muskel-interaksjoner. Han har også hatt flere universitetspolitiske verv, og sitter fra 2013 i universitetsstyret ved Universitetet i Oslo. Han var kandidat ved rektorvalget i 2005, og markerte seg i valgkampen som kritisk til Kvalitetsreformen. Gundersen er en aktiv formidler av vitenskap, og deltager i offentlig debatt om universitetspolitiske spørsmål og som kritiker av alternativ behandling og overtro.

Faglig arbeid

Gundersen ble cand.mag. og cand.scient. ved Universitetet i Oslo som 22-åring, i 1981. 30 år gammel ble han dr.philos. i 1989. Han avtjente verneplikten som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Avdeling for toksikologi fra 1982 til 1983. Han var vitenskapelig assistent ved Nevrofysiologisk institutt ved Universitetet i Oslo 1984-1989. Senere var han postdoktor ved Washington University i Missouri, USA, 1990-1992 og postdoktor og forsker ved Nevrofysiologisk institutt ved Universitetet i Oslo 1993-1996. I 1996 ble han utnevnt til professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo. Han var gjesteforsker ved Harvard University 2005-2006.

Gundersen arbeider med nerve-muskelsystemet, og hans oppdagelse av såkalt muskelhukommelse relatert til bygging av muskelmasse ble kåret blant de 25 viktigste vitenskapsnyhetene i 2013 av det amerikanske magasinet ScienceNews

Gundersen er en aktiv formidler og han er særlig kjent for sitt engasjement i debatten om alternativ behandling. Hans engasjement startet i forbindelse med diskusjonen omkring de påståtte overnaturlige evnene til Snåsamannen. Han utgav våren 2013 boken Snåsakoden: En kunnskapsbasert guide til alternativ medisin. I tillegg til å drøfte Snåsamannen faktasjekker Gundersen påstander om effekten av femti ulike retninger innen alternativbevegelsen basert på tilgjengelig vitenskapelig forskning. Han skriver månedlig spalten «Uviten» i Aftenposten.

I 2013 ble han valg inn i Det Norske Videnskaps-Akademi i gruppe for cellebiologi og molekylær biologi

Universitetspolitikk

Gundersen var bestyrer for Avdeling for generell fysiologi ved Universitetet i Oslo 1997-2002. Han har sittet i Det akademiske kollegium og universitetsstyret ved Universitetet i Oslo i to perioder, fra 2002 til 2005. Han var en av kandidatene til rektorvalget i 2005. Som rektorkandidat markerte han seg som kritisk til «Kvalitetsreformen». Gundersen stilte til valg sammen med Johanne Sundby (prorektorkandidat), og med Doris Jorde som viserektorkandidat. Han stilte ikke ved rektorvalget i 2009 fordi han ville konsentrere seg om forskningen i tiden fremover.

Fra 2010 til 2013 var Gundersen første varamedlem av Universitetsstyret for de vitenskapelig ansatte ved Universitetet i Oslo. Han fikk nest flest stemmer ved valget av to vitenskapelige representanter og skulle dermed i utgangspunktet vært fast medlem av Universitetsstyret, men i henhold til kvoteringsreglene rykket han ned fordi også kandidaten som fikk flest stemmer var mann.

Ved valget i 2013 fikk Gundersen flest stemmer og ble innvalgt som første representant for de vitenskapelig ansatte i Universitetsstyret. Han sitter nå i Universitetsstyret sammen med Karin Widerberg, som fikk nest flest stemmer. Begge var anbefalt av Norsk Tjenestemannslag ved Universitetet i Oslo i forkant av valget.

Gundersen har vært formann i Akademisk forum (tidligere Professorforeningen).

Referanser

Bibliografi

Eksterne lenker

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Kristian Gundersen is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Kristian Gundersen
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes