Konstantinos Georgakopoulos
Quick Facts
Biography
Ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος (1922-1998) ήταν αγιογράφος και έφορος καθηγητής της βυζαντινής αγιογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών επί επταετία (Τμήμα νωπογραφίας και φορητών εικόνων).Η διδασκαλία της Τοιχογραφίας, ως ειδικό αντικείμενο εφαρμογής της ζωγραφικής, προβλεπόταν στο πρόγραμμα σπουδών της Ανωτάτης Σχολής των Καλών Τεχνών ήδη από το 1930. Το 1961 ιδρύθηκε το Φροντιστήριο Νωπογραφίας και Τεχνικής των Φορητών Εικόνων.
Ο μαθητής και συνεργάτης του Φώτη Κόντογλου, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, ανέλαβε την οργάνωση και λειτουργία της νέας αυτής εργαστηριακής μονάδας ως πρώτος Έφορος Καθηγητής του εργαστηρίου από το 1962-1968. Κατά τον πενταετή χρόνο φοίτησης στην Α.Σ.Κ.Τ. η μαθητεία στη Νωπογραφία και Τεχνική των Φορητών Εικόνων διαρκούσε δύο έτη. Η διδασκαλία του Κ. Γεωργακόπουλου ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με το πνεύμα που καθιέρωσε ο Κόντογλου, για «επιστροφή στην παράδοση» της βυζαντινής ζωγραφικής. Αυτό σηματοδότησε καθοριστικά ολόκληρη τη μετέπειτα ιστορική διαδρομή του Εργαστηρίου. Στο πρώτο έτος σπουδών το πρόγραμμα αναφερόταν κυρίως στην τεχνική της φορητής εικόνας, ενώ στο δεύτερο έτος επικεντρωνόταν στην τοιχογραφική τεχνική της νωπογραφίας, με παράλληλες θεωρητικές παραδόσεις μαθημάτων (Βυζαντινής Ιστορίας της Τέχνης, αγιοκατάταξης, τυπολογίας Αγίων κοκ).
Μαθήτευσε κοντά στον Φώτη Κόντογλου και συνεργάστηκε μαζί του επί δεκαπενταετία. Φιλοτέχνησε τοιχογραφίες στους εξής Ιερούς Ναούς: Εισόδεια Θεοτόκου Ν. Ψυχικού, Μεταμόρφωσις Κιάτου, Αγ. Νικόλαος Αχαρνών (μετά τον θάνατο του Κόντογλου) Αγ. Θεράπων Ζωγράφου. Κοίμησις Κολοκυνθού, Αγ, Τριάδα Αμπελοκήπων, Αγία Φωτεινή Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημήτριος Ν. Ελβετίας, Αγ. Αικατερίνη μετοχίου Ι. Μ. Σινά στην Αθήνα, Αγ. Αικατερίνη Πειραιώς Αγ. Ιωάννη Μακρτνό Μεγάρων, Ι. Μ. Οινουσσών Χίου, Παναγία Γιάτρισσα Λουτρακίου και άλλους.
Βιογραφία
Ο Κωσταντίνος Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στη Χώρα Τριφυλίας το 1923.Το 1946 ήρθε στην Αθήνα, όπου γνωρίστηκε με τον Φώτη Κόντογλου.Το 1962 εξελέγη έφορος του Εργαστηρίου Νωπογραφίας και Τεχνικής των Φορητών Εικόνων στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Με τον Φώτη Κόντογλου, τον Σπύρο Παπανικολάου και τον Ράλλη Κοψίδη,ιστόρησαν τον Αγιο Χαράλαμπο Άρεως. Ακολούθησε ο Αγιος Νικόλαος Αχαρνών.Με την τεχνική της νωπογραφίας, το 1963 ιστόρησε το καθολικό της Ι.Μονής Οινουσών Χίου,της Αικατερίνης Πατέρα. Έργα του εκτίθενται στο Οικουμενικό Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως,και στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έργα του σε τοιχογραφίες και φορητές εικόνες υπάρχουν, επίσης, σε ιερούς ναούς καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.Παντρεύτηκε το 1966 την Χανιώτισα Βασιλική Κόρακα και απέκτησε μαζί της τρεις γιούς. Πέθανε 18 Δεκεμβρίου 1998 στο Ιατρικό Κέντρο, όπου νοσηλευόταν απο καρκίνο στο ήπαρ. Αναπαύεται στο Κοιμητήριο Ηλιουπόλεως.
Πηγές
- Ι. Μ. Χατζηφώτη "Φώτιος Κόντογλου" σελ. 219 εκδ. "Γραμμή", Αθήνα, 1978 Έργα του στον Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Ν. Ψυχικού, στην Αθήνα. [1]
- Εκδόσεις Δημοτικής Πινακοθήκης,βιβλίο "Ο Φώτης Κόντογλου και οι μαθητές του"