Karlo Staunskær
Quick Facts
Biography
Karlo Staunskær (født 21. november 1952 i Sønder Stenderup ved Kolding) er radiovært på P4’s program Danmarksmester.
Han har haft sin opvækst i Løsning mellem Horsens og Vejle. Staunskær blev student fra Horsens Statsskole i 1972, og har taget en cand. mag i dramaturgi og engelsk som han færdiggjorde i 1980. Derefter tog han en tillægsuddannelse i journalistik hos DJH (Danmarks journalist højskole i Aarhus), som han færdiggjorde i 1985.
Samme år blev han ansat hos DR Østjylland hvor han sætter sit præg på medieverdenen i form af hans faste program ”Danmarksmester”, som sendes på P4 hver dag mandag til fredag fra kl. 13-14. Fra et radiostudie i DR-bygningen i Aarhus sidder Staunskær hver dag klar til at byde indenfor til quiz og en hyggelig snak med deltagerne, og resten af de op mod 800.000 lyttere rundt om i Danmark. Med sin faste lytterskare har ”Danmarksmester” formået at fastholde en succes hele 15 år efter programmets start, hvilket er helt atypisk for et radioprogram. ”Danmarksmester” fyldte 15 år d. 28 september 2012.
Programmet er båret af den unikke blanding af spørgsmål indenfor hvert sit ugeemne, samt den hyggelige, let satiriske tone og snak der verserer mellem vært og deltagerne i programmet. En kombination af quizelementet og en venlig studievært, er opskriften på succesen bag radioprogrammet. Grundkonceptet er at viderebringe dansk kultur og historie på en legende måde, samt at teste deltagerne på aktualitet, og nicheemner som fx astronomi, fugle og hvad der ellers har været af mere specifikke emner. Før quizzen begynder udveksles altid en samtale mellem Karlo og deltagerne. Her kan man lære noget om folks forskellige vilkår, deres arbejde, deres livs rejse eller blot deres holdning til det ene eller det andet. ”Danmarksmester” er et radioprogram hvor helt almindelige mennesker har en chance for at deltage, og sætte deres præg på programmet.
Staunskær har gennem sine 9 år som vært på ”Danmarksmester” sludret med flere tusinde lyttere i æteren, og han er god til det. Det er den helt særlige stemning, sammen med quizelementet, og mini-portrættet af den helt almindelige dansker, som folk kan identificere sig med. Staunskærs værtsstil er inspireret af to forbilleder: Britiske Michael Parkinson, som har været vært på showet ”Parkinson” i åritier, hvor han gennem smalltalk lige pludselig når helt ind i sjælen på folk, uden de afværger. Den anden inspirationskilde er amerikanske Jon Stewart, som er vært på ”The Daily Show”. Han inspirerer fordi han er begavet uden at lægge skjul på det.
Karlo Staunskær er personligt anglofil og interesserer sig dermed for den engelske verden og kulturhistorie. Dertil hører også en interesse for historie generelt, samt teater, revy, musicals, pop musik og sport.
Tidslinje
- 1985-88: Vært på Østjyllands Radio, samt på P3-programmet ”Lørdagskilling” og vikar på P3-sporten
- 1988: Genindfører sammen med Leif Wivelsted Top 20 på P3. Vært i tre sæsoner. Herefter ”vikar” på programmet (90-92)
- 1989: Opfinder sammen med Zita Boye Møller, Michael Juul Sørensen og Kaare Sand P3-programmet ”Varm Weekend”. Vært i to sæsoner
- 1989-91: Radioens vært for det internationale Melodi Grandprix
- 1991: Kom i finalen ved ”Prix Monte Carlo” med P3-satireprogrammet ”Cafe Mårnsko”
- 1992: Kreerer sammen med Nis Boesdal formatet ”Hvem, hvad, hvor i DK”, som var forløberen til Danmarksmester
- 1993-1995: Fredagsredaktør på ”Kulturnyt” på P1. Vært på ”Hvem, hvad, hvor i DK”
- 1995: Udlånt som Programudvikler til TV-Provinsafdelingen
- 1996-02: Redaktionschef/redaktør i TV-Provinsafdelingen
- 2003 - ? Vært på P4 radioprogrammet Danmarksmester
Bidrag til musical- og teaterverdenen
- Karlo har skrevet cirka 200 sange, revytekster, oversættelser og sketches til musicalverdenen. Han har fungeret i 20 år som tekstforfatter for Østjysk Musikforsyning
- Forfatter til 11 skuespil og 2 musicals til den professionelle scene. Debut i 1978 med radio-serien ”Harpiks i hånden og klatten i kassen” med Søren Pilmark og Poul Krebs på rollelisten
- ”Rosengadekavaleren” (musical, Svalegangen)
- ”Charter” (Gellerup Scenen)
- ”Vasketeria” (Svalegangen, 1979)
- ”Fast Føde” (road musical, Svalegangen)
- ”Noget for noget” (frit efter Shakespeare. Svalegangen 1981)
- ”Avra for Laura” (Gruppe 38s Egnsteater, 1983)
- ”Mens vi venter på Monty” (Anledning af befrielsesjubilæet, 1995)
- ”Baby Love” (Randers Egnsteater, 2010)
Øvrige projekter
- Mandlig hovedrolle i TV-spillet ”Lærke” (DR, november 1994)
- Forfatter/instruktør af TV-musicalen ”Baby Love” (DR, januar 1995). Medforfatter til fire novelle-antologier, herunder ”Dumme Tøser”
- Deltagelse i Dansk Melodi Grandprix 1980
- Sangskriver for kunstnere som Lene Siel og Peter Belli.
- 1998, stod Staunskær sammen med John Nørgaard, bag verdens første julekalender på nettet, samt også online-kalenderen 2000. Med samme Nørgaard producerede Staunskær i marts 2001 DR-Interaktivs store satiriske succes ”BigMouse”, som siden da er kommet på fire forskellige sprog. Projektet repræsenterede DR ved Montreux-festivalen i 2002.