Kari Margrethe Christensen
Quick Facts
Biography
Kari Margrethe Christensen, født 10. februar 1938 og død 5. februar 1997, var en norsk keramiker.
Hun ble født i Kristiansand, og utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo 1957-61 med diplomeksamen på keramikklinjen. Kari Christensen omtales i katalogen til utstillingen på Galleri F 15 høsten 1986 som en fornyer av norsk keramikk. Hennes kunstproduksjon utviklet seg fra praktiske bruksgjenstander til opphøyde skulpturelle kunstobjekter i løpet av karrieren. I perioden 1962-65 hadde hun et opphold i København, der hun som ansatt ved fajansefabrikken Aluminia, og ble plukket ut som en av seks designere til å skape en ny moderne fajanseserie med nye farger og glasurer. Den ble kalt «Tenera».
Kari Christensen lot seg påvirke av østlige strømninger på begynnelsen av 70-tallet, og særlig japansk kunsthåndverk fascinerte henne. I denne perioden skapte hun løvtynne, nesten eteriske porselengjenstander med særpreg og ofte med en uregelmessig form. Etter hvert forlot hun denne uttrykksformen, og i 1980-1990-årene ble det skulpturelle mer framtredende i objektene. I 1979 vant hun konkurransen om utsmykning i politihuset i Oslo med sitt verk «Kilden». Utsmykningen framstår som et fjell. I denne perioden var ofte fjell, hus og templer inspirasjonskilder, og det ble avspeilet i kunsten hennes. Tematisk er det likevel fugler Kari Christensen huskes mest for. Et av hennes hovedverk, «Fuglefolket» fra 1985, viser en frigjort fugleflokk rundt en fuglekonge og et gullegg.
I desember 2013 mottok Sørlandets kunstmuseum 44 keramiske objekter fra Kari Christensens ektefelle, Knud Larsen. Den består av objekter fra begynnelsen av 60-tallet fram til 90-tallet. Det er den største samling museet noensinne har mottatt. «Donasjon Kari Christensen» – som kunstgaven ble kalt - ble vist i perioden 15. februar – 10. august 2014.
Kilder
- Kari Christensen i Norsk kunstnerleksikon, I-IV, 1982-86 via snl.no
- Norsk og britisk keramikk, hefte i forbindelse med utstilling på Galleri F 15 og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum høsten 1986
- F. Wildhagen: Norge i form : Kunsthåndverk og design under industrikulturen, 1988
- Randi Gaustad/Gunnar Danbolt: Samtidskeramikk, «Fugler større enn vinden», 1990
- Antik og auksjon: «Dekorationerne der reddede en fabrik», Danmark nr. 7/2011, side 20-24