Kåre Nøstvold
Quick Facts
Biography
Kåre Nøstvold (født 8. oktober 1919 i Leksvik, død 10. april 1981 i Frosta) var en norsk offiser med fenriks grad, motstandsmann, etterretningsagent for forsvaret av Norge under den annen verdenskrig.
Bakgrunn
Nøstvold ble tidlig engasjert i motstandskampen i Norge under den annen verdenskrig. Han flyktet over til Sverige og reiste senere over til England der han fikk sin utdannelse som Telegrafist.
I 1943 ble han, sammen med Arnfinn Grande, sluppet i fallskjerm over Austdalen mot Storfjellet i Åfjord på Fosenhalvøya. Deres hovedoppgave var utplassering av en radiosender på Fosen for overvåkning av de tyske interessene i Trøndelag, med direkte rapporteringer til Storbritannia under navnet til radiostasjonen CANOPUS.
Andre verdenskrig
Nøstvold er mest kjent for sabotasjen mot ubåtbunkerene Dora 1 og 2 på Nyhavna i Trondheim i 1943. Han rapporterte direkte til London om åpningen av bunkeren. Tiltak ble satt i verk den 24. juli 1943 da 41 britiske B-17 F fly bombet Trondheim med Nyhavna som mål. Luftangrepet varte i 45 minutter med sterkt luftvernskyts fra tyske stillinger rundt omkring i Trondheimsdistriktet. Angrepet resulterte i at 42 tyske soldater ble drept og at 8 nordmenn omkom.
Da Nøstvold og Grande mistet slippet fra flyet fra Storbritannia, ble det gått manngard på Fosenhalvøya for å finne det. Senere ble droppet funnet, men med uheldig og negativ kontakt klarte angiveren Karl Ludvig Adding å bringe senderen til Trondheim fra Leksvik med båt. Med sine kontakter i Gestapo i Trondheim kom han i kontakt med Gemmecke og Gerhard Flesch. De sørget for radiosenderen kunne sende telegram til London via Nøstvold.
Senere fikk Nøstvold advarsler fra London-etterretningen om at hjemmefrontlederen Adding ikke tilhørte norsk etterretning og om at han måtte være forsiktig. Dette resulterte i at kontakten opphørte.
Nøstvold hadde en svært aktiv rolle i motstandskampen i Trøndelag under den annen verdenskrig. Dette resulterte i at han hadde virksomhet flere steder.
Utmerkelser
Nøstvold ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren. Av britene ble han hedret med King's Medal for Courage in the Cause of Freedom.
Referanser
Litteratur
- Øksendal, Asbjørn: Lurøy-affæren – Operasjon Oleander : Gestapo i Trondheim og Leksvik-affæren 1942-44, 1989 ISBN 9788270050239
Kilder
Portal: Andre verdenskrig