José Preciado Fourniers
Quick Facts
Biography
José Preciado Fourniers (Liorna (Itàlia), 1806 - Olite, 9 de gener del 1871) fou un músic, mestre de capella, pedagog i organista.
Biografia
Va néixer a la localitat de Liorna/Livorno (Itàlia) encara que els seus pares Mateo i Maria eren de Saragossa i Vinaròs. Estudià música en la infantesa a la basílica del Pilar de Saragossa amb l'organista Ramón Ferreñac, de qui posteriorment en publicaria, revisat i ampliat, un tractat musical. Encara força jove, Preciado va ser organista de la catedral de Terol (1823- 1826 ) i posteriorment mestre de capella i també organista de la de Barbastre, ciutat on es va casar. L' any 1828 va aconseguir la plaça d'organista de Santa María de Tafalla a Navarra. A causa de problemes familiars, va partir temporalment a Aragó amb un permís de l'ajuntament, però el 13 de gener de 1835 va ser destituït dels seus càrrecs per absència; va recórrer davant el Consell Reial de Navarra i aquest va obligar a reposar-lo en el càrrec. Això darrer, però, es veié dificultat pels problemes econòmics que patia la parròquia, i que feren que se'l demanés de tocar l'orgue sense sou. Des de l'any 1835 i fins al 1839 va ser organista de Sant Joan d'Estella, i d'aquesta població navarresa va tornar de nou a Tafalla, on féu d'organista i mestre de capella de les parròquies unides de Santa Maria i Sant Pere fins al 1859.
El 7 de juliol de 1842, i a causa de la manca local de personal preparat en el camp de la música religiosa, i tal vegada per pal·liar una situació econòmica incòmoda (la desamortització d'Espartero s'havia imposat el 1841), proposà a l'ajuntament de la ciutat que es fundés una escola de Músicaque garantís als joves de Tafalla un futur professional, i a l'església una continuïtat en l'àmbit de les funcions religioses. El consistori n'aprovà les bases el 13 de novembre de 1842. L'any 1858, dels alumnes en sorgí una petita orquestra -la primera de la ciutat-, que el 1861 desembocà en la banda tafallenca de músicaque creà Felipe Gorriti, antic deixeblede piano de Preciado.
El 23 de febrer de 1845 va casar-se per segona vegada, amb Rosa Menescao Gil, que va morir el 1855, i al mateix any s'uní en matrimoni a Paula Ozcáriz Busto. En presentar-se -infructuosament- a oposicions per la plaça de mestre de capella i organista de Santa Maria de Tolosa el 1853, Preciado indicavaque el 1849 havia fundat l'"Empresa Filarmónica Santa Cecilia de Tafalla", que feia de difusora de música sacra. A l'abril de 1856 fou el censor únic a les oposicions d'organista de Sant Joan d'Estella, i el 1860 obtingué la plaça de mestre de capella de Sant Pere d'Olite. Es documenta un mestre de capella de Santa Maria de Calataiud entre 1864 i 1865, antic organista de Pamplona, que es deia José Preciadoi que publicà algunes obres musicals, però podria tractar-se d'un músic homònim.
La seva obra compositiva es conserva en diversos arxius espanyols, a la catedral de Tudela, a l'església de Santa Maria de Castelló d'Empúries i a altresarxius musicals catalans. Va fer una gran feina en el camp de la pedagogia, amb gran interès i dedicació, que es pot veure en els mètodes per a l'ensenyament musical que publicà.
Obres
Selecció
- Colección de obras de José Preciado. 6 misas a tres voces y organo. 2 misas dedicadas a la fiesta del S. S. Corpus Christi. Septenario Doloroso a 2 tiples y bajo. Organo Misa de requiem tiple honor y bajo. Responso.
- Adoración (Andante no mucho), per a orgue
- Evocación, en Re Mayor, per a orgue
- [Novena] Gozos a la Santísima Virgen de la Peana de Borja (Aragó)
- Misa de Requiem, per a 3 veus i acompanyament
- Miserere, per a cor, solistes i acompanyament (es compon de Miserere mei Deus; Amplius lava me; Tibi soli Peccavi; Ecce Enim; Auditui Meo; Cor Mundum; Redde Mihi laeticiam; Libera me; Benigne fac; Tunc imponent)
- Ofertorio en Si b. M, per a orgue
- Pieza para después del Agnus Dei. Tiempo de fuga, per a orgue
- Plegaria (Andantino), per a orgue
- Septenario doloroso, Stabat Mater per a orgue
Mètodes per a l'ensenyament musical
- Método de canto-llano y misto reformados, ó sea facilísima manera de cantar en los coros con muy pocas reglas y estas fijas é invariables, con 6 Misas polifónicas del mismo autor.Pamplona: García, 1853. («exemplar digitalitzat».)
- Método elemental para órgano de cuatro octavas, 1855.
- Ferreñac, Ramón; Preciado, José. Método teórico-práctico para aprender a acompañar con el bajo numerado y sin numerar, 1858?.
Bibliografia
- Casares Rodicio, Emilio; Fernández de la Cuesta, Ismael; López-Calo, José (editors). Diccionario de la música española e hispanoamericana. Vol. 7.Madrid: Fundación Autor- Sociedad General de Autores y Editores, 1999.
- Aguinaga Ruiz, María Ángeles. «José Preciado y su labor pedagógica como profesor y autor de varios métodos didácticos para la enseñanza de la música en Navarra a mediados del siglo XIX». A: Encuentro sobre Historia de la Educación en Navarra.Pamplona: Gobierno de Navarra, 2001, p. 215-218. ISBN 8423521273.
- Elizondo Iriarte, Esteban. La organería romántica en el País Vasco y Navarra (1856-1949) [tesi doctoral].Barcelona: Universidad de Barcelona, 2001, p. 30 i 68-69.