peoplepill id: jillis-bruggeman
JB
1 views today
1 views this week
Jillis Bruggeman
laatste om zijn seksuele geaardheid in Nederland ter dood veroordeelde en ter dood gebrachte homoseksueel

Jillis Bruggeman

The basics

Quick Facts

Intro
laatste om zijn seksuele geaardheid in Nederland ter dood veroordeelde en ter dood gebrachte homoseksueel
Gender
Male
Birth
Age
53 years
The details (from wikipedia)

Biography

Jillis Bruggeman (omstreeks 1750 – Schiedam, 9 maart 1803) was de laatste om zijn seksuele geaardheid in Nederland ter dood veroordeelde en ter dood gebrachte homoseksueel. De officiële aanklacht luidde "vuyle ontugt". Hij werd na veroordeeld te zijn aan de stadsgalg gebonden en met een zweep geslagen tot hij aan zijn verwondingen overleed.

Voor zijn arrestatie en veroordeling werd Bruggeman reeds gedurende langere periode afgeperst door een van zijn partners.

Herdenking, Penning en Opsteker

Schiedam kent sinds 2015 een Jillis Bruggeman Penning, die jaarlijks wordt uitgereikt op 9 maart. Het is een onderscheiding die door de Gemeente Schiedam samen met de Stichting Jillis Bruggeman wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon die strijdt tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit, in Nederland of daarbuiten.

In 2017 is er naast de penning ook een Jillis-Opsteker gekomen, een prijs voor lokale Schiedamse helden die een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van lhbt-discriminatie.

2015
In 2015 werd de penning uitgereikt aan Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International. Tevens werd op 9 maart 2015 een gedenktegel onthuld.

2016
Op 9 maart 2016 is de penning uitgereikt aan KNVB-voorzitter Michael van Praag. Dit wegens de inzet van de Nederlandse voetbalbond voor het bestrijden van discriminatie van lhbt-ers in de voetballerij.

2017
Op 9 maart 2017 is de penning uitgereikt aan Arie Boomsma, als blijk van erkentelijkheid voor zijn inzet bij het vergroten van acceptatie van lhbt'ers.

De Jillis-Opsteker is in 2017 uitgereikt aan Henk van den Broek, in het bijzonder vanwege zijn homo-ambassadeurschap, het actief deelnemen en bijdragen aan lhbt-activiteiten, het opzetten en met veel enthousiasme draaiend houden van het Roze Café en de Roze Salon. Tevens ontving Edwin Spek een Opsteker vanwege zijn lhbt-vriendelijke programmering op het gratis Suikerzoet Filmfestival en zijn aandacht voor lhbt-films in diverse media. Zijn filmkeuze is toegankelijk voor alle Schiedammers en mensen uit de regio.

2018
Op 9 maart 2018 is de penning uitgereikt aan Barbara Barend, als blijk van erkentelijkheid voor haar inzet bij het vergroten van de acceptatie van lhbt’s. In het bijzonder omdat zij publiekelijk en actief geweld tegen lhbt’s afwijst, bijvoorbeeld met de door haar geïnitieerde landelijke hand-in-hand-actie naar aanleiding van de mishandeling van twee homo’s die in Arnhem hand-in-hand over straat liepen.

De Jillis-Opsteker is in 2018 uitgereikt aan het team van de Frankelandgroep dat maandelijks een "Roze Sociëteit" organiseert voor ouderen in Schiedam.

2019
Op 11 maart 2019 is in het Stedelijk Museum Schiedam de penning uitgereikt aan Boris Dittrich, Als blijk van erkentelijkheid voor zijn inzet voor het vergroten van wederzijds begrip en tolerantie voor de lhbti-gemeenschap, zowel in Nederland als daarbuiten. Boris Dittrich was een van de eerste homoseksuele parlementsleden die zich openlijk toelegde op de lhbti-rechten en zich al vanaf 1994 inzette voor het openstellen van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht. Natuurlijk vergeten wij ook niet zijn enorme inzet als director van het Lesbian, Gay, Bisexuual and Transgender rights-programma bij Human Rights Watch.

De Jilles-Opsteker is in 2019 uitgereikt aan theatermaker, regisseur Bob van der Lugt voor zijn producties " What's in a name en No Label, waarmee hij op humoristische maar soms ook zeer emotionele wijze de mens aan het denken zet,en de tweede Jilles-Opsteker 2019 is uitgereikt aan Ursula Ramkisoensing beleidsmedewerker bij de gemeente Schiedam, voor haar pioniersrol en jarenlange inzet voor de gehele LHBTI gemeenschap in de regio.


In 2019 is er vanwege het jubileum een expositie georganiseerd "Voor Jilles" in het Stedelijk Museum Schiedam, voor alle bezoekers van het museum door LHBTi kunstenaars, zoals o.a Erwin Olaf, Hans Withoos, Teun van Staveren, Ewoud Broeksma, DjonLouis e.v.a.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Jillis Bruggeman is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Jillis Bruggeman
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes