James Lawrence Chaworth-Musters
Quick Facts
Biography
James Lawrence «Jim» Chaworth-Musters (født 1. juli 1901 i Annesley i Nottinghamshire, død 12. april 1948 i London) var en britisk zoolog og offiser.
Han studerte medisin (uten å fullføre til legeeksamen) og geografi ved Caius College, Cambridge. Han var «fellow» av Royal Geographical Society.
Bakgrunn
Chaworth-Musters kom fra en velstående og mektig familie av landeiere i Annesley Park, Nottinghamshire. Foreldrene var John Patricius og Mary Ann Chaworth-Musters. Faren var «magistrate» og «High Sheriff of Nottinghamshire» (et hovedsakelig seremonielt verv). Moren Mary Ann var opprinnelig familiens hushjelp. James Lawrence Chaworth-Musters tre eldste søsken ble født i Norge før foreldrene giftet seg. Familien hadde en eiendom på Lysne ved Lærdalselva. Hans eldre bror overtok familiesetet Annesley Hall som hadde vært i familien siden middelalderen.
Familien hadde kjøpt flere eiendommer i Surnadal og han overtok disse etter moren Mary Ann. Han bodde i Surnadal i lange perioder og snakket surnadalsdialekt «som en innfødt». Han drev feltstudier i Surnadal og sendte utstoppede dyr og fugler til England. Surnadal kommune kjøpte eiendommene etter Chaworth-Musters' død og drev dem videre som friluftsområde/museum. Fylkesmannen avduket i 2004 en minneplate over Chaworth-Musters i Surnadal.
Zoologi
Chaworth-Musters' viktigste arbeid var systematisk studie av pattedyr og han arbeidet i 20 år i pattedyravdelingen på British Museum. Han deltok i ekspedisjoner til blant annet Jan Mayen, Atlasfjellene i Marokko, Kyrenaika, Russland og Afghanistan. Han publiserte lite selv, men etterlot et viktig uferdig manuskript. Han deltok på Hagbard Ekerolds ekspedisjon til Jan Mayen i 1921 (Ekerold annekterte øya i januar 1922). Chaworth-Musters dokumentere fuglelivet på Utsira fra 1927. Han var overbevist om at sjeldne trekkfugler fra Sibir til de britiske øyer mellomlandet på kysten av Norge. Særlig Utsira som ligger så langt ute ville være rette stedet å undersøke. På Utsira dokumenterte han seks nye fuglearter i Norge: gulbrynsanger, dvergfluesnapper, tartarpiplerke, rosenfink, vierspurv og dvergspurv. Han skjøt også en brunhodespurv på Utsira i 1937, det var første gangen fuglen ble påvist i Norge. Over 100 forskjellige arter ble påvist på Utsira i årene 1934-1937. Sibirpiplerke var tidligere ikke observert i Europa. Funnet av sibirpiplerke på Utsira i 1937 var oppsiktsvekkende.
En samling tegninger av hvaler og planter hovedsakelig fra Norge er bevart ved University of Nottingham. I Afghanistan ble en museart, Musterii, oppdaget av ham.
Andre verdenskrig
Han befant seg ved det britiske konsulatet i Bergen da andre verdenskrig brøt ut (Olav Riste antok at Chaworth-Musters var på oppdrag som agent i Norge før den tyske okkupasjon,) og da Norge ble invadert forsøkte han å ta seg på ski østover. Haga oppgir at han befant seg på Nordmøre under invasjonen i april 1940. Krigshandlingene tvang ham tilbake til kysten, (Nordfjord ifølge Olav Riste) og han overbeviste en fisker om å gå til Shetland med båt (fiskeskipperen var Edvin Nore fra Bryggja ved Måløy og de gikk fra Måløy 10. mai ifølge Ragnar Ulstein). Chaworth-Musters tok med seg to britiske soldater som hadde ligget i skjul i nærheten. I Storbritannia tjenestegjorde han som løytnant i marinen og arbeidet der sammen med de norske styrkene i eksil. Han ble tildelt den norske krigsmedaljen for sin innsats. Shetlandsfarten i regi av SOE begynte formelt i desember 1940, men Chaworth-Musters og major Boughton Leigh hadde fra sommeren 1940 organisert ekspedisjoner med norske fiskebåter.
Ifølge Olav Riste var Chaworth-Musters den sentrale personen på britisk side i de første sabotasjetiltakene i det okkuperte Norge. Chaworth-Musters skal «straks» han kom seg over Nordsjøen ha engasjert seg i irregulær krigføring i Norge. I slutten av mai 1940 var Chaworth-Musters i Lerwick sammen med en gruppe nordmenn. I månedsskiftet mai-juni reiste tolv mann til Vestlandet med den danske båten «Hospits». Dette var den første sabotørgruppa sendt til det okkuperte Norge. I begynnelsen juni 1940 la de opp våpendepot og sprengte 17. juni rørgaten på Bjølvefossen i Hardanger. Gruppen ødela også kraft- og telefonlinjer i Hordaland. De lykkes ikke med å sprenge Bergensbanen. Han var også liaisonoffiser overfor den norske London-regjeringen (ved utenriksminister Koht og forsvarsminister Ljungberg) i saker som gjaldt SOE.
Senere var Chaworth-Musters med i etableringen av Kompani Linge. Blant de mange norske flyktningene som kom over Nordsjøen så Boughton-Leigh og Chaworth-Musters flere som de mente egnet seg til sabotasjeoppgaver i Norge. Odd Starheim, Konrad Lindberg, Frithjof Pedersen, Ruben Langmo, Gunnar Fougner og Nils Nordland kom til Storbritannia på ettersommeren og ble de første medlemmene av Kompani Linge. Kort tid etter at Martin Linge kom fra Åndalsnes til Storbritannia ble han satt til å arbeide sammen med Boughton-Leigh og Chaworth-Musters for å verve og øve unge norske menn til spesialoppdrag for SOE.
Publikasjoner
- Surendals fugler. Norsk ornitologisk tidsskrift, serie II, nr 7. Stavanger, 1926.