Ioan Cîmpineanu
Quick Facts
Biography
Ion Câmpineanu, sau Ioan Câmpineanu (n. 1798 - d. iunie 1863), a fost unul dintre boierii progresiști din Țara Românească, cu preocupări culturale, participant la Revoluția de la 1848.
Tatăl său, vornicul Costache Câmpineanu, era unul dintre sfetnicii de încredere ai domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.
În timpul Regulamentului organic, Ion Câmpineanu a făcut parte din miliția înființată pe baza acestuia, ajungând la gradul de colonel. „Partida Națională”, creată de el, a luptat pentru obținerea independenței Principatelor Române cu sprijinul Angliei și al Franței. Pentru activitate sa politică a fost întemnițat timp de trei ani, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, la Mărgineni, apoi la Plumbuita. În acea perioadă apăruse un cântec popular (răspândit de lăutarul Dumitrache Ochialbi) având refrenul: „Aideți frați la Mărgineanu / Să-l scăpam pe Câmpineanu”.
Ion Câmpineanu a fost unul dintre fondatorii Societății Filarmonice (1833). Printre alte proprietăți ale sale din București se număra și Hanul Câmpineanu, situat pe podul Mogoșoaiei în mahalaua Doamnei, acolo unde s-a construit ulterior Pasajul Macca-Villacrosse.
A fost tatăl lui Ion I. Câmpineanu. O stradă din București îi poartă numele (Str. Ion Câmpineanu, fostă Strada Regală).
Referințe
Bibliografie
- Dicționarul Enciclopedic Român, ed. Politică, București, 1962-1966
- "Actul de unire și independență", 1837
- "Osăbitul act de numire a suveranului românilor", 1837-1838