Ingun Grimstad Klepp
Quick Facts
Biography
Ingun Grimstad Klepp (født 1. februar 1962) er en norsk etnolog som er ansatt ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, hvor hun forsker særlig på forbruk av klær og tekstiler, husarbeid og fritid.
Utdanning og arbeid
Klepp er utdannet etnolog ved Universitetet i Oslo. Hun ble magister i 1990 med en avhandling om hytteliv, og tok doktorgrad i 1996 med en avhandling innen temaet kulturminnevern og friluftsliv.
I 1999 ble hun ansatt som forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), som i 2016 ble en del av Høgskolen i Oslo og Akershus (fra 2018 Oslomet – storbyuniversitetet). På universitetet innehar hun i dag stillingen som forsker I, en stilling likeverdig professorstilling med identiske kompetansekrav.
Klepp har i en årrekke vært en aktiv formidler i ulike medier, og i 2016 ble hun tildelt Norges forskningsråds formidlingspris.
Forskning
Klepps forskning fokuserer på hvordan forståelse for klær kan bidra i debatter om miljø, demokrati og helse. Hun er også opptatt av forholdet mellom tekniske, sosiale og historiske innfallsvinkler til tekstiler.
På Oslomets hjemmesider står det at Klepp for tiden arbeider med verdikjeden for ull i Norge, og med mulighetene for miljøforbedringer gjennom fokus på langsomme og lokale klær.
I 2006 utga Klepp boken Skittentøyets kulturhistorie: Hvorfor kvinner vasker klær. Ved bokens utgivelse beskrev Bergens Tidende den slik: «Skitne tekstiler har lenge vært et stumt område innen forskning. Med mikroskopblikk på måten skittentøy behandles på, vil forskeren beskrive større samfunnsmekanismer, arbeidsfordeling og kjønnsroller. For skittentøy er mer enn haugen av truser og sokker som hoper seg opp. Og mer enn et statistisk minefelt for samlivsbrudd».
Bibliografi
- 2018: Norsk strikkehistorie, med Tone Skårdal Tobiasson, ISBN 9788292879771
- 2006: Skittentøyets kulturhistorie: hvorfor kvinner vasker klær, ISBN 9788270994366
Eksterne lenker
Eksterne baser (Autoritetsdata) | |
Eksterne baser (Autoritetsdata) |