Henri Vroom
Quick Facts
Biography
Hendrik Joseph Vroom (Bussum, 6 augustus 1917 - 's-Hertogenbosch, 5 mei 1943) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Henri Vroom, telg van de Vroom en Dreesmann-familie, behoorde tot de Groep-Dobbe en was samen met Theo Dobbe en Jan van Straelen verantwoordelijk voor de wapenoverval op de vesting Naarden in 1940.
Gedurende de eerste oorlogsjaren ging hij met enige regelmaat vissen ter hoogte van Katwijk. Circa vijf kilometer uit de kust werd hij dan door een Britse duikboot opgepikt die hem vervolgens naar Engeland bracht. De bezetter trok hieruit de conclusie dat Vroom bij het verzet hoog stond aangeschreven en derhalve over een schat aan informatie moest beschikken.
In 1942 werd hij in de Amsterdamse binnenstad gearresteerd. Vroom kwam terecht in het Oranjehotel. Omdat hij niet wilde praten en daardoor de namen van leden van de Groep-Dobbe geheim hield, werd hij blootgesteld aan martelpraktijken, zoals een verblijf van weken in de zogeheten Dunkelzelle, een pikdonkere kelderruimte waar geen geluid doordrong en waar men niet kon staan, terwijl het rantsoen uitsluitend uit water en brood bestond. Na zijn verblijf in de Scheveningse strafgevangenis werd Vroom via kamp Haaren naar het concentratiekamp Vught overgebracht. Hij onderging daar ondervragingen door de SD. Vroom overleed op 5 mei 1943 in een ziekenhuis in 's-Hertogenbosch ten gevolge hiervan.
Vroom ligt begraven in Bussum in het familiegraf van de familie Vroom. Postuum werd hem het Verzetsherdenkingskruis toegekend