Henk Langerak
Quick Facts
Biography
Henk Langerak (Den Haag, 23 oktober 1944) is een Nederlands journalist. Henk Langerak begon zijn loopbaan in 1965 bij het dagblad van Rijn en Gouwe in zijn woonplaats. Na ruim 6 jaar stapte hij over naar Het Centrum in Utrecht, dat vier maanden na zijn indiensttreding werd opgeheven. Vervolgens werkte Langerak bijna 35 jaar voor het Algemeen Dagblad, waarvan ruim 25 jaar als mediajournalist. In die functie schreef hij zo'n 20 jaar over het Eurovisiesongfestival en was hij de eerste die paginavullend elke liedje beoordeelde. Langerak was jurylid bij het Nationaal Songfestival 1999 en was jurylid en enkele jaren secretaris van de Stichting Nipkow, die jaarlijks de Zilveren Nipkowschijf uitreikt. In opdracht van de Buma/Stemra schreef hij een (relatie)boekje over het Eurovisiesongfestival onder de tiel Muziek op punten.
De grootste primeurs van Henk Langerak waren de verhuizing van TV10 van Italië naar Luxemburg, het samengaan van John de Mol en Joop van den Ende in Endemol, de komst van BVN, de plannen van het toenmalige ministerie van OCW voor een verplicht basispakket voor de kabelnetten.
Andere belangrijke gebeurtenissen: Langerak was de eerste Nederlandse journalist die Oprah Winfrey interviewde; hij stelde de eerste vraag tijdens de persconferentie bij het ter ziele gaan van Sport 7. Hij interviewde veel bekende Nederlandse en buitenlandse tv-sterren, onder wie Larry King, Pat Boone, Ringo Starr, Ed Asner (Lou Grant), Aaron Spelling, Ted Turner (CNN), Gina Lollobrigida, Peter Ustinov, Horst Tappert, Hanna-Barbera, Dennis Weaver (MacCloud), Howard Lang (Baines), George Peppard (A-Team), Dana, Johnny Logan, Céline Dion, Joanna Lumley (De Wrekers), Gloria Estefan, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Prins Albert van Monaco, B. B. King, Demis Roussos, Tom Jones, The Dubliners en Jackie Collins (schrijfster).
Langerak was correspondent voor de Britse nieuwsbrieven InterSpace (over satelliet-tv) en Cable Europe (kabel-tv). Hij publiceerde incidenteel ook in EBU-Review, NRC/Handelsblad, Het Vaderland, Ouders van Nu, Panorama, Humo, Vrij Nederland, De Gelderlander, Hitweek, Roodgloeiend en de VaraGids.
Daarnaast gaf Langerak in 2007 een eigen fotoboek uit: Faces of china. Samen met Rob IJsselstein maakte hij in 2012 het fotoboek Kijk, Alphen met zo'n 3000 foto's uit alle straten van hun woonplaats Alphen aan den Rijn.