Guy II de Baenst
Quick Facts
Biography
Guy de Baenst (ca. 1430 - voor 1502) was een Vlaams edelman en raadsheer van de Bourgondische hertogen
Levensloop
Guy II de Baenst was één van de zes kinderen van Guy I de Baenst en Anna De Groote.
Hijzelf trouwde met Josine Masin en ze hadden verschillende zoons en dochters.
Hij was bekend als heer van Melisant en Gapinge.
Hij stierf in Brugge en werd in de kerk van het Kartuizerklooster begraven.
Sluis
Van de verschillende leden van de familie de Baenst was Guy II degene die zich, zoals zijn vader, het nauwst met Sluis verbonden wist. In 1458 werd hij baljuw van Sluis. Het was in zijn woning in Sluis dat Karel de Stoute en Margaretha van York in 1468 hun huwelijksbeloften uitwisselden.
Datzelfde jaar werd de Baenst rentmeester voor Zeeland Bewester Schelde. Van 1474 tot 1476 was hij ook ontvanger van het vorstelijk domein in Zeeland. Tot in 1475 was hij ook nauw betrokken bij de organisatie van de oorlogsvloten die Karel de Stoute wilde.
In dienst van de hertogen
Zoals de meeste leden van de familie de Baenst verbond Guy II zijn lot aan de monarchen, de hertogen van Bourgondië. Zijn ganse loopbaan was hij raadsheer van de opeenvolgende hertogen Karel de Stute, Maria van Bourgondië, Maximiliaan van Oostenrijk en Filips de Schone.
Met de steun van Karel de Stoute werd hij in 1471 raadsheer van de Raad van Vlaanderen en in 1472 raadsheer-commissaris.
Na 1477 werd hij een van de belangrijkste Vlaamse ambtenaren in de omgeving van Maria van Bourgondië en volbracht hij verschillende diplomatieke missies in Zeeland en Holland.
In 1482 aarzelde hij geen ogenblik om, na de dood van Maria van Bourgondië, partij te kiezen voor Maximiliaan. Nadat Brugge in 1485 onderworpen was, zond de aartshertog Guy II naar de stad om een stadsbestuur aan te stellen dat goedgezind stond tegenover de vorst.
Toen op 2 juli 1485 Maximiliaan zelf een nieuw bestuur aanstelde voor het Brugse Vrije, werd Guy II tot één van de vier burgemeesters benoemd. In die functie zette hij zich aanzienlijk in om de betaling te realiseren van de verschuldigde belastingen, ook al liepen die hoog op.
Tijdens de regelmatig voorkomende onlusten werd de woning in Sluis van Guido II bij herhaling geplunderd en zelfs vernield. De hertogen waakten er over dat hij telkens vergoed werd voor de geleden schade.
Kinderen
Guy II de Baenst had verschillende kinderen, onder wie:
- Josse de Baenst (†1503) x Maria Adornes (†1509), baljuw en kastelein van Sluis
- Guy III de Baenst (†1541) x Anne de la Bie
- Joseph de Baenst (†1563) x Hardewige de Berménicourt
- Catherine de Baenst x Antoine de Northout
- Antoine de Baenst x Barbara de Baenst
- Elisabeth de Baenst x Jan van der Gracht, heer van Schardauwe (†1511)
- Catherine de Baenst x Josse van Halewyn, belangrijk raadgever van de hertog
- Anna de Baenst x Jan Constantin, grootbaljuw van Tielt
- Margaretha de Baenst x Jan de Beer, secretaris van Karel de Stoute
Hij had ook twee bastaardzonen:
- Jan de Baenst
- Jacob de Baenst
Zie ook
- De Baenst
Literatuur
- J. J. GAILLIARD, Bruges et le Franc, Volume I, Brugge, 1857.
- Valentin VERMEERSCH, Grafmonumenten te Brugge tot 1578, Brugge, 1976
- Frederic BUYLAERT, Crisis en continuïteit. De strategie van adellijke staatsfeodale families in de crisis van de late 15e eeuw in de Bourgondische Nederlanden (1477-1492). Een vergelijkende case-study van de Vlaamse familie de Baenst en de Hollandse familie van Boschuysen, licentiaatsthesis (onuitgegeven), Universiteit Gent, 2003
- Michiel NUYTENS, Inventaris van het archief van de familie de Baenst, Rijksarchief, 2004
- Frederic BUYLAERT, Sociale mobiliteit bij stedelijke elites in laatmiddeleeuws Vlaanderen. Een gevalstudie over de Vlaamse familie de Baenst, in: Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2005, blz. 201-251.
- Jan DUMOLYN, P. DONCHE, E. BALTHAU & H. DOUXCHAMPS (uitgevers), De adel ingelijst. "Adelslijsten" voor het graafschap Vlaanderen in de veertiende en de vijftiende eeuw, in: Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, 2007, blz. 47-187.
- P. A. DONCHE, Edelen, leenmannen en vorstelijke ambtenaren van Vlaanderen, 1437, 2010.
- Frederic BUYLAERT, Repertorium van de Vlaamse Adel (ca. 1350 - ca. 1500), Gent, 2011
- P. A. DONCHE, Edelen, leenmannen en vorstelijke ambtenaren van Vlaanderen, 1464 - 1481 - 1495, 2012.
- Jelle HAEMERS, De strijd om het regentschap over Filips de Schone (1482-1488), Gent, University Press, 2014
- P. A. DONCHE, Geschiedenis en genealogie van de familie de Baenst, vorstelijke en stedelijke ambtenaren van Vlaanderen 1305-1676, 2014.