Göran Eriksson
Quick Facts
Biography
Göran Eriksson (Gyllenstierna), død 6. januar 1576, sønn av riksrådsmann Erik Eriksson (Gyllenstierna) den yngre, stamfar til Fågelviksgrenen av ætten Gyllenstierna, anvendt av Gustaf Vasa i Dackefeiden (1542–1543) og var med sikkerhet allerede i 1552 riksråd. Han var gift med Kerstin Nilsdotter (Grip) fra 1527.
Barn med Kerstin Nilsdotter:
- Nils Göransson Gyllenstierna (1526–1601)
- Carin Göransdotter (? – 1602)
- Margareta Göransdotter (? – 1604)
- Anna Göransdotter (? – 1582)
- Erik Göransson (? – 1565)
Eriksson deltok som fullmektig i forhandlingene med danskene ved Älvsborg i 1554. Året etter ble han under den russiske krigen til en av stattholderne på Viborgs slott.
Da Erik XIV av Sverige tiltrådte sitt hertugdømme var Eriksson en av dem som sverget ham troskap. I 1559 ble han stattholder på Kalmar. I 1563 ble han anvendt i en besiktning til Danmark. Året etter ble han beordret til slottslofven på Vadstena og bekledde fra dette år og iallfall til 1567 stattholderembetet i hertug Magnus’ fyrstedømme.
Da brødrene til Erik XIV i 1568 gjorde opprør sluttet Erikson seg straks til dem. Han og Ture Bielke ble den 14. september sendt til Danmark det samme året hvor de på Roskilde slott sluttet fred med Danmark og Lübeck, noe dog Johan III av Sverige verget seg mot å ratifisere. I april og mai 1569 nevnes Göran Eriksson som kongens hoffmester.
Gjennom ekteskapet med Kerstin Nilsdotter (Grip) kom Eriksson i besittelse med den halvparten av eiendommen Björksund i Sörmland, en delmengde av det eldre godskomplekset Sundboholm. Den andre halvparten av Björksund kom også til ætten Gyllenstierna gjennom at broren Karl giftet seg med Kerstins søster Marina. Björksund kom etter dette til bli værende i Gyllenstiernaslekten i 250 år fram til at riksmarskalk Göran Gyllenstierna døde uten slektninger i 1799. Godset gikk da gjennom arvekjøp til hans søsterdatter Lovisa Ulrika Horn og hennes ektemann grev Carl Gabriel Mörner.
Portal: Sverige