Georgios Kostopoulos
Quick Facts
Biography
Ο Κωστόπουλος Γεώργιος ήταν Ταγματάρχης του Μηχανικού σώματος και απότακτος αξιωματικός του κινήματος του 1935. Κατά την διάρκεια της κατοχής σχημάτισε την εθνική αντιστασιακή οργάνωση ΕΣΑΠ (Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας).
Αρχικώς, είχε ενταχθεί στονΕΛΑΣ διαφώνησε όμως, με τους εκπροσώπους του και διέλυσε το αντάρτικο τμήμα του και δημιούργησε τον Οκτώβριο του 1942 την αντάρτικη οργάνωση ΕΣΑΠ.
Δομή και σύνθεση ΕΣΑΠ
Η δύναμη του ΕΣΑΠ υπολογίζονταν εκείνη την εποχή στους 250 αντάρτες, ενώ αργότερα με τις πρώτες ρίψεις πολεμικών εφοδίων από τους Άγγλους προσελκύει περισσότερους αντάρτες δημιουργώντας το Κεντρικό Αρχηγείο με τους κάτωθι γεωγραφικούς τομείς επί της Θεσσαλίας:
- Αρχηγείον Πορτής
- Αρχηγείον Φαρσάλων
- Αρχηγείον Μεσοχώρας
- Αρχηγείον Καστανέας
- Αρχηγείον Βλάχου (Γράλιστας)
Σύνολο ενόπλων ανταρτών μέχρι την ημέρα του αφοπλισμού, 800 περίπου αντάρτες.
Από τον Ιανουάριο του 1943 αρχίζει να εμφανίζει και αξιόλογη δράση κατά των Ιταλών.
- Την 11η Ιανουαρίου 1943 επιτίθεται εναντίον Ιταλικού αποσπάσματος στην θέση Κουτσούφλιανη,
- την 12η Ιανουαρίου 1943 επιτέθηκε εναντίον της Ιταλικής δύναμης στην Καλαμπάκα όπου και την εξουδετέρωσε.
- Την 26η Φεβρουαρίου 1943 βομβαρδίστηκε από Ιταλικά αεροπλάνα η έδρα του Γενικού Αρχηγείου και του Κεντρικού Αρχηγείου,
- την 27η Φεβρουαρίου 1943 ενέργησε σαμποτάζ στα μεταλλεία χρωμίουστο Τσαγκλί Φαρσάλων τα οποία εκμεταλεύονταν οι Γερμανικές κατοχικές αρχές.
Αφοπλισμός του ΕΣΑΠ
Τον Ιανουάριο του 1943 ο Κωστόπουλος δέχτηκε ως συν-αρχηγό του, τονΣτέφανοΣαράφη, ο οποίος ένα μήνα αργότερα συναντιέται στο Αυλάκι Βάλτου με τουςΚομνηνό Πυρομάγλου, Έντυ Μάγιερς κ.α, για την ένωση των Εθνικών ανταρτοομάδων σε γεωγραφικές σφαίρες επιρροής μαζί με τηνΕΚΚΑ και τονΕΔΕΣ. Ο Σαράφης αργότερα επιστρέφει στην Θεσσαλία όπου και πληροφορείται τον αφοπλισμό δύο υποομάδων Κωστόπουλου από τονΚαπετάνιο Κόζιακα και δυο ημέρες αργότερα ο Καπετάνιος του ΕΛΑΣ Νικηταράς συλλαμβάνει τον Ταγματάρχη Αντωνόπουλο που προσπαθούσε να δημιουργήσει ανταρτοομάδα στα πλαίσια του ΕΣΑΠ.
Ο Κωστόπουλος εξοργίζεται για την εμπλοκή του ΕΛΑΣ και κινείται προς στο χωριό Βούνεσι (Μορφοβούνι) ακολουθούμενος από τον Σαράφη. Φτάνοντας οι αντάρτες του ΕΛΑΣ τους δέχτηκαν χαρούμενοι, ο Κωστόπουλος ανύποπτος δεν αντιλήφθηκε την παγίδα. Εκεί συναντώνται με τον καπετάνιο Νικηταρά στις 1 Μαρτίου 1943 και λόγω του προχωρημένου της ώρας, οι συνομιλίες διακόπτονται για την αυριανή. Τελικώς οι αντάρτες του ΕΛΑΣ τους αιφνιδιάζουν, εισέρχονται στα καταλύματα και τους πιάνουν κυριολεκτικώς στον ύπνο, όπου και τους συλλαμβάνουν. Εκτελείται ο Αρχισμηνίας Ν. Κωστορίζος μαζί άλλους τρεις ως λιποτάκτες αφού προηγουμένως είχαν αυτομολήσει από τον ΕΛΑΣ προς τον ΕΣΑΠ, ενώ οι υπόλοιποι αξιωματικοί (Συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης, Ταγματάρχης Γεώργιος Κωστόπουλος, Λοχαγός Θ. Καραμπέκος, Ανθυπασπιστής Νικόλαος Χονδρός) μεταφέρθηκαν στην Κολοκυθιά Φθιώτιδας, όπου βρισκόταν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Εκεί τους ζητήθηκε με την απειλή του θανάτου να ενταχθούν στο ΕΛΑΣ.Ο Ταξίαρχος Έντυ Μάγιερς μόλις πληροφορήθηκε τον αφοπλισμό του ΕΣΑΠ μετέβη την 7η Μαρτίου στο αρχηγείο του ΕΛΑΣ για να ζητήσει την απελευθέρωση των αξιωματικών και λοιπών ανταρτών όπως και έγινε. Ο Σαράφης αφού είχε ζητήσει μικρό περιθώριο χρόνου για να σκεφτεί αν θα ήθελε να ενταχθεί στον ΕΛΑΣ, ανέφερε στο Έντυ Μάγιερς ότι δέχεται την πρόσκληση του ΕΛΑΣ
Μετά τον αφοπλισμό και την διάλυση των τμημάτων του ΕΣΑΠ και των αρχηγείων τους ο Κωστόπουλος Γεώργιος διέφυγε στο Κάϊρο της Αιγύπτου όπου βρισκόταν η Ελληνική κυβέρνηση φτάνοντας την 7 Σεπτεμβρίου 1943. Εκεί ανέλαβε επιτελικός αξιωματικός του Υπουργείου των Στρατιωτικών μέχρι της 2ης Σεπτεμβρίου 1944 όπου μέσω Ιταλίας επέστρεψε στην ελεύθερη περιοχή του ΕΔΕΣ και τον Νοέμβριο έφτασε στην Αθήνα για να αναλάβει ως διοικητής του 143 Τάγματος.
Παραπομπές
Πηγές
- Στέμμα και σβάστικα, Χάγκεν φλαϊσερ, εκδόσεις Παπαζήση