Frederik Rostgaard
Quick Facts
Biography
Frederik Rostgaard (født 8. november 1671 på Herregaarden Krogerup i Nordsjælland, død 25. april 1745) var en dansk gehejmearkivar, høyesterettsjustitiarius, oversetter, språkviter og salmedikter.
Liv og virke
Bakgrunn
Rostgaard ble foreldreløs som fjortenåring, men arvet en stor formue og hadde råd til utdannelse. Han studerte på universitetet i København, og dro så på en niårig språkreise i Europa, der han studerte blant annet arabisk, tysk, engelsk og gresk.
Karriere
Han kom etterhvert tilbake til Danmark, hvor han ble adlet i 1702 og utnevnt til gehejmearkivar i 1703. Han fikk stadig flere verv, og fikk først sete i Høyesterett, før han i 1712 ble direktør for Vestindisk-guineisk Kompagni og i 1714 kom i styrelsen for brannvesenet og vannverkene i København. Samtidig fikk han også høyere og høyere posisjoner i de mest innflytelsesrike organene, og var justisråd, etatsråd og justitiarius før han i 1721 ble oversekretær for Danske Kancelli, et embede som var landets tredje viktigste.
Han ble imidlertid innblandet i en bestikkelseskandale og måtte frasi seg embedene sine og forlate byen. I 1727 fikk han komme tilbake til hovedstaden av Anna Sophie Reventlow som ikke bare var dronning, men også halvsøster med Rostgaards kone. Etter en kort retur i embedsverket trakk han seg så tilbake med en god pensjon for å jobbe med litteratur.
Han gjorde omfattende språkarbeider, og blant disse var det også oversettelser av salmer. Han gav ut flere samlinger med oversatte salmer, og finnes i dag representert med fire oversettelser i Den Danske Salmebog, like mange i Norsk Salmebok og to i Norsk salmebok 2013. Hans superexlibris kjennes blant andre fra Det Kongelige Biblioteks samlinger.
Rostgaards våpenbok
Rostgaard fikk samlet inn og tegnet av 211 våpenskjold fra norske personer og slekter. Manuskriptet med våpnene utgjør en våpenbok og befinner seg i «Uldalls samling nr. 479», Det Kongelige Bibliotek, København. Manuskriptets tittel er:
Friderich Rostgaards Vaabenbog O: Det er, En Samling af Danske og Norske Vaabener, som en Student ved navn Ole Nysted, ellers af gemene Mand kaldet Döve Ole, haver malet i de Aar 1687 og 1688 paa Frid. Rostgaards bekostning.. Våpnene er i farger, de er stort sett fra middelalderen og de er nummerert. På egne tekstsider står våpeninnehavernes navn og hvor våpenopplysningene er hentet fra.
Referanser
Litteratur
- Anne Kristin Aasmundtveit, Biografisk leksikon til Norsk Salmebok og Norsk Koralbok, Verbum forlag, Oslo, 1995. ISBN 82-543-0573-0. Side 61.
Eksterne lenker
Portal: Danmark