peoplepill id: espen-thoresen-hvaersaagod-takkskalduha
ETH
Sweden Norway
2 views today
2 views this week
Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha

Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha

The basics

Quick Facts

Gender
Male
Place of birth
Oslo, Eastern Norway, Norway, Union between Sweden and Norway
Age
66 years
The details (from wikipedia)

Biography

Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha (født 23. september 1958 i Oslo, oppvokst i Svelvik i Vestfold) er en norsk komiker, programleder og mediekjendis.

Bakgrunn og arbeid

Espen Thoresen vokste opp på Grünerløkka i Oslo og jobbet som flymekaniker i SAS fra 1975 til 1989. Han gikk i 1989 over til jobb som underholder for skandinaviske sydenturister på SunVing-senteret i Alcudia, Mallorca. Han ble oppsagt på grunn av at han kritiserte oppdragsgiverne for «slavedrift» av ansatte. Han uttalte selv at «Vingreiser mente jeg var for «individuell». De ba meg slutte mot en fallskjerm på to månedslønner fordi jeg opponerte mot slavedriften av de ansatte». Begynte på samme tid som programleder i nærradiostasjonene Radio City og RadiOrakel i Oslo, der han også var daglig leder. Han begynte å jobbe for NRK i 1991, blant annet med sommerprogrammet Reiseradioen, men ble etterhvert landskjent da han fra 1995 ble programleder for radioprogrammet XL og TV-serien XLTV (1999). TV-debuterte sommeren 1995 med programmet Camping for Gud og herman på NRK. Han hadde også flere gjesteopptredener i radioprogrammet Irma 1000 på NRK P3, og var i en kort periode programleder for Mandagsklubben (2000) på TVNorge. Etter dette var han programleder sammen med sin mor i reiseprogrammet Hr. & Fru Thoresen som gikk på TV-Norge i 2000. Året etter ble han programleder for serien Frem fra trengselen, et program som gikk på Metropol TV fra 2001-2002. Deretter var han tilbake på NRK radio med innringingsprogrammet Thoresen, værsågod, som også gikk i 2015 og 16 på P13 som Thoresen Hværsaagod.

Høsten 2005 begynte han som programleder for det uhøytidelige talkshowprogrammet Vær så god, Takkskalduha på Kanal 24 der han hadde daglige sendinger sammen med Jon Toset, mangeårig medhjelper og radioprodusent, Isac Treekrem, Jannecke Weeden, Berit Boman, Kristopher Schau og diverse faste gjester. Da Kanal 24 i februar 2008 ble overtatt av SBS Radio, omdøpt til Radio Norge og fikk en mer kommersiell profil, sluttet Espen Thoresen.

Medieomtale og navnebytter

I 2003 skiftet han navn fra Thoresen til Thoresen Hværsaagod. Dette navnebyttet skapte debatt, og fikk blant annet Språkrådet til å be Justisdepartementet om å innføre en mer restriktiv praksis av navneloven. I 2005 skiftet han navn igjen, fra Thoresen Hværsaagod til Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha. Målet med byttet til dette nye, lange navnet skal ha vært å få avlange bankkort.

Hværsaagod-Takkskalduha holdt i 2005 en budrunde der han solgte annonseplass på ryggen sin i form av en tatovering. Det skapte bekymring for ham at denne budrunden en stund så ut til å bli vunnet av firmaet Eiker Septikservice. Budrunden endte på 170 000 kroner og ble vunnet av vinimportøren United Wineries for logoen til rødvinen Marques de Monistrol. Pengene for salget donerte han i sin helhet til Røde Kors.

Hværsaagod-Takkskalduha ble høsten 2005 dømt til 75 dagers ubetinget fengsel for vold, men anket og vant frem med dette da han 17. februar 2006 ble frifunnet av Agder lagmannsrett. Saken gjaldt påstått legemsfornærmelse mot forfatteren Morten Jørgensen. Episoden skjedde under Quartfestivalen den 8. juli 2004, da Hværsaagod-Takkskalduha la Jørgensen i bakken. Jørgensen påsto at han først ble slått med knyttet neve, noe som ikke ble tatt til følge av retten. Retten la i stedet til grunn at Hværsaagod-Takkskalduha handlet i nødverge som en følge av at han oppfattet seg angrepet av Jørgensen.

Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha har ofte blitt omtalt som Norges svar på den amerikanske radiobøllen Howard Stern, selv om Hværsaagod-Takkskalduha som oftest formidler sine folkelige temaer og humoristiske utspill på en ekte og direkte måte uten å provosere og samtaler med gjester og innringere uten å latterliggjøre dem. I forbindelse med P3s humorprogram XL ringte han i 1997 til blant andre Secret Service i USA og utga seg for å være en norsk gjengleder. Han ringte samme år til flyplassen i Teheran i Iran og fikk dem til å spørre etter Salman Rushdie via flyplassens calling-system.

På begynnelsen av 1990-årene hadde han et kontroverielt innslag i ungdomsprogrammet U: Natt, hvor han spilte dukkefiguren Titten Tei som 20-åring. Figurens skaper, Birgit Strøm ble så forbannet at hun truet med å si opp i NRK hvis Thoresen ikke ga seg. Hun reagerte særlig på at den «20-årige» Titten Tei drakk alkohol og var grov i kjeften. Thoresens stunt ble tatt av programmet etter én sending.

Forlovelse

17. mars 2009 kunngjorde Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha at han og Kristopher Schau ville gifte seg. Paret uttalte at ekteskapsplanene utelukkende var økonomisk motivert. Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha uttalte i TV-programmet Spotlight på TV Norge samme dag at det var urettferdig at homofile menn ved å gifte seg hadde mulighet til å skifte skatteklasse – og derved få redusert sin skattesats - mens heterofile menn måtte gifte seg pro forma for å oppnå denne fordelen.

Referanser

Eksterne lenker

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes